Marleen Staal
Marleen Staal Kinderen 22 mei 2019
Leestijd: 4 minuten

Mijn magische momenten met Aladdin vroeger en nu: “Hij was mijn eerste crush”

We zijn er allemaal mee opgegroeid: de films van Disney. Of we nu ziek op de bank lagen of met de hele familie op vrijdagavond in de startblokken zaten, Disney was er in goede en slechte tijden. Gelukkig voor ons worden steeds meer Disney golden oldies in een nieuw jasje gestoken. En dat roept een hoop heerlijke herinneringen op. 

Aladdin: mijn eerste digitale liefde

Even een magic capret ride down memory lane…

Ook al waren films over rebelse prinsessen met glazen muiltjes mijn absolute favoriet als 10-jarige, zolang er een magisch sausje over een Disney- film was gegoten zat ik met mijn neus op het tv-scherm. Alles van Disney was immers prachtig.

Daarom deelde de film Aladdin absoluut de eerste plek in mijn rijtje favoriete Disney-films. Ik wilde Jasmine zijn, Aladdin daten en mijn vader wilde ik best verruilen voor de blauwe geest in de gouden lamp. Al zou ik mijn paps dan wel gelijk met mijn eerste wens weer terug wensen. Enfin, Aladdin komt voor in elk hoofdstuk in mijn jeugd. Van de momenten dat ik hem keek met mijn zusjes als we een filmavond hadden tot wanneer ik met koorts zielig lag te zijn. Aladdin sleepte me er doorheen.

Oosters pareltje

Op dit Oosterse pareltje raakte ik dan ook niet uitgekeken. Ik geef de weelderige zwarte lokken van Aladdin de schuld. He got me. Voor ik het wist had ik mijn eerste crush. Tel daar bij op dat hij ook zo lekker kon zingen en op elk liedje zweefde ik mee. “Onze wereld is mooi…”

Nou, mooi vond ik de wereld waar Aladdin en Jasmine in woonden zeker. Ik zeurde nog net niet bij mijn moeder of we op vakantie konden naar ‘Aladdin’-land in plaats van de camping in Zeeland. Ik kon het brood dat hij brak om aan zijn aapje te geven namelijk bijna proeven en de geuren van de velden waar Jasmine en Aladdin over vlogen bijna ruiken. Daar wilde ik naartoe!

Waar ik wel elke druiligere zondag om zeurde bij mijn mams was of ‘Aladdin niet even ‘op’ mocht’. Ook al hoorde ik haar zuchten als ze de stekker van de videorecorder weer moest vinden, ik weet zeker dat ze af en toe stiekem meekeek.

Behalve verliefd, kan ik me herinneren dat ik ook ontzettend moest lachen om Aladdin en dan met name de blauwe geest. Hij was voor mij die ene grappige oom die je weer laat lachen met zijn grapjes. Dus zeg je Aladdin, dan krijg ik spontaan een hele fijne flashback naar mijn eigen jeugd.

Opnieuw verliefd

Je snapt dus dat ik stond te trappelen om de remake van deze film in de bioscoop te zien. Hoewel ik normaal een beetje sceptisch ben over films die opnieuw worden gemaakt, was ik nu compleet het tegenovergestelde: ik ben lyrisch. Ik geef wederom Aladdin de schuld: opnieuw ben ik verliefd. Maar ik werd nog eens extra in deze magische wereld met zijn bombastische kleuren meegezogen, door alle nieuwe technische snufjes die de film nog beter tot zijn recht laten komen.

Over fijne toevoegingen aan de film gesproken: ons aller Will Smith shinet als nooit te voren in Aladdin. De man die ooit mijn Fresh Prince of Bel Air was, is uitgegroeid tot de ultieme kinderdroom: de blauwe geest in de lamp. Zijn feilloze gevoel voor humor en timing is ongekend en dat tilt de live action Aladdin film naar een hoger niveau, als je het mij vraagt. Ook zijn versie van ‘Prins Ali’ die hij uit volle, blauwe borst meebrult. Fantastisch.

Nu ik zelf langzaam met mijn leeftijd richting de 30 ga, is het des te heerlijker dat ik vanaf nu weer even kan ontsnappen aan de volwassen werkelijkheid en me net zoals vroeger weer kan terugtrekken met mijn (sorry, ja mijn) Aladdin. Met zoveel kleurexplosies op mijn scherm en die heerlijke Oosterse, mysterieuze sferen weet ik zeker dat ik elke keer weer nieuwe dingen zal zien. Een soort eeuwigdurende magic carpet ride.

Je leest het, mijn innerlijke kind is weer ontwaakt na het zien van deze film en dus kan ik niet wachten om dit nieuwe magische sprookje ooit aan mijn eigen kinderen te laten zien. Hoewel ik ze nog niet heb, staat deze film bij dezen gelijk op het lijstje zodra ze oud genoeg zijn. Ik ben zelf immers ook oud geworden met Aladdin. Dat noem ik nou een goede opvoeding.

Naar de film

Benieuwd geworden naar de nieuwe Aladdin film? Check hieronder de trailer om je even te kietelen. De film draait inmiddels op volle toeren in de bioscoop en als het lenteweer op zich laat wachten, geef ik je de allerbeste tip voor dit weekend: ga met de hele familie naar de bioscoop. Je gaat er nog lang napret van hebben.

In samenwerking met Disney

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme