Redactie
Redactie Kids 9 jul 2020

Ouders, opgelet: vrees om levensgevaarlijke Momo-challenge

Een geschminkte man onder de naam Jonathan Galindo, zou het nieuwe gezicht zijn van de beruchte en gevaarlijke Momo-challenge. Deze online uitdaging zou jongeren zelfs aanzetten tot zelfmoord.

De Metro-redactie ontving deze week een e-mail met een verontrustende tekst.

Momo-challenge

Een ongeruste ‘familie uit Urk’, die verder anoniem wenst te blijven, wees op het gerucht dat de Momo-challenge zich via Instagram in hoog tempo verspreidt. Zij schreven dat zij en veel andere ouders „bezorgd” zijn.’We vragen jullie dit dringend aan de kaak te stellen en mensen te informeren.’

Jonathan Galindo, een geschminkte man met een ‘hondengezicht’, of met heel veel fantasie een kwaadaardige Mickey Mouse, is actief op social media kanalen als Twitter, Instagram en TikTok. Deze Galindo staat bekend om zijn Youtube-video’s die heftig en eng materiaal bevatten. Dit fictieve karakter zou nu opnieuw aanzetten tot een vernieuwde versie van de Momo-challenge.

Vijftig dagen

Het gaat om een ‘spel’ waarin jongeren worden aangemoedigd om in 50 dagen 50 verschillende opdrachten te vervullen. De opdrachten worden telkens net een stapje gevaarlijker en lichamelijk en/of geestelijk letsel ligt op de loer.

Deze veelbesproken challenge begon twee jaar geleden. Jongeren worden door een persoon aangezet om dus vijftig dagen lang iedere dag een opdracht uitvoeren. Het begint relatief onschuldig met het kijken van een horrorfilm, maar de opdrachten worden steeds heftiger. Zo moeten spelers met hun benen over de reling van een hoog gebouw bungelen en zichzelf snijden. De laatste opdracht is het plegen van zelfmoord.

Wanna play?

De Momo-challenge is de opvolger van de Blue Whale-challenge die in 2016 in Rusland rond circuleerde. De aanpak was hetzelfde als de Momo-challenge en zorgde voor meer dan 130 overlijdens en zou ook tot slachtoffers buiten de grenzen van Rusland hebben geleid.

De komst van Jonathan Galindo moedigt dus voor de derde keer een levensgevaarlijke online challenge aan. Galindo benadert jongeren via privé berichten op social media of ze „een spel willen spelen”. De opdrachten van dit spel zijn vergelijkbaar met de Momo- en Blue Whale-challenge.

Omdat het ‘spel’ vaak gepaard gaat met dreiging en afpersing, voelen jongeren zich onder druk gezet om tóch door te gaan. Wie er vroegtijdig mee stopt, krijgt bijvoorbeeld te horen dat hun persoonlijke gegevens in gevaar zijn en openbaar op internet verschijnen. Deelname weigeren wordt een ingewikkeld verhaal als je vatbaar bent voor dergelijke (groeps)druk. Toch blijkt dat het hacken van deze gegevens niet zo gemakkelijk is en het veelal om dreigementen gaat. Zolang jonge gebruikers geen link aanklikken, zijn ze niet te hacken.

Politie

Ook de politie ziet zich genoodzaakt om voor deze challenge te waarschuwen:

Dit artikel verscheen eerder al bij Metro. Mocht je benieuwd zijn hoe je als ouder moet omgaan met de Momo-challenge? Dat lees je hier

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Ouders, opgelet: vrees om levensgevaarlijke Momo-challenge
Sluiten