Moneytalk: vijf geldvragen die je je lief moet stellen

Samen een huishouden runnen? Samen sparen voor de kinderen? Samen de hypotheek dragen? Dat zijn nogal verantwoordelijkheden, zeg. Dus is het goed om daar ook samen over te praten. Over geld praten is misschien niet romantisch, het is wel nodig.

Renée Lamboo, van moneyblog www.porterenee.nl, geeft je een lijstje van vijf geldvragen die je je partner écht moet stellen. Want geld staat in de top vijf van zaken die ruzie veroorzaken binnen relatie. En dat wil je toch voorkomen?

Hoe denk jij over schulden maken?

Een hypotheek afsluiten, oké. Dat is een schuld waar veel mensen niet aan ontkomen. Maar verder dan dat: hoe sta jij tegenover schulden maken. Waar ben jij bereid om voor te lenen? Voor een auto? Voor een nieuw keuken? Voor een bootje? Voor de studie van de kinderen? Vertel hoe jij erover denkt en luister naar de mening van de ander. Misschien ben je het niet helemaal met elkaar eens, hoe gaan jullie dit dan in de toekomst aanpakken? Wat wordt de gulden middenweg waar jullie allebei blij mee zijn?

Vinden we de financiële verdeling thuis eigenlijk eerlijk zo?

Misschien gaat het gewoon zo. Is het nu eenmaal ooit zo gelopen en doen jullie het sindsdien zo. Maar zijn jullie eigenlijk wel blij met hoe jullie het financieel geregeld hebben? Waar vind jij dat teveel of te weinig geld aan uit wordt gegeven? Wil je meer geld voor jezelf hebben of juist sparen? Bied de ander ruimte om zijn visie te delen en deel de jouwe. Voer veranderingen door als jullie het erover eens zijn.

Ons spaargeld, waar is dat eigenlijk voor?

Als jullie sparen (hoera! Goed bezig) bespreek dan waar dat geld eigenlijk voor is. Gaan jullie het uitgeven aan een mooie vakantie of is het echt bedoeld voor later. Je kunt samen ook aparte potjes maken. Dit deel van het spaargeld voor leuke dingen, dit deel als appeltje voor de dorst. Als je dat nu al afspreekt, krijg je er nooit meer gedoe over.

Wanneer wil jij met pensioen?

Het lijkt nog zo ver weg, toch is het goed om het hier nu al over te hebben. Misschien schelen jullie een flink aantal jaren in leeftijd en heeft de een daardoor eerder recht op pensioen dan jij (of andersom, natuurlijk). Hoe ga je dat dan doen? Blijft de een doorwerken of willen jullie tegelijkertijd met pensioen? Wat heeft dat voor financiele gevolgen? Praat er eens over en, als het nodig is, neem maatregelen. Zo kun je bijvoorbeeld extra sparen zodat jullie tegelijkertijd van jullie oude dag kunnen gaan genieten.

Hoeveel gaan we later voor de kinderen betalen?

Ook dit: toekomstmuziek. Toch, ze zijn sneller volwassen dan je denkt. Wat wil je allemaal voor de kinderen bekostigen later? Rijbewijs? Studie? Ook de kamerhuur? Zorgverzekering? Beter zorg je dat je nu al op één lijn zit. Dan weten de kinderen waar ze aan toe zijn. En jullie weten hoeveel spaargeld daarvoor ongeveer gespaard moet worden.

Maak van dit gesprek een leuk gesprek. Blokje kaas, glaasje wijn. Over geld praten is ook over de toekomst praten en dat is toch alleen maar leuk? Maak plannen, fantaseer lekker en heb het vooral gezellig samen.

Op Famme schrijft Renée Lamboo (33) iedere week over geldzaken. Meer lezen?

Reageer op artikel:
Moneytalk: vijf geldvragen die je je lief moet stellen
Sluiten