Moneytalk: 10 tips om minder eten weg te gooien
40 kilo per persoon. Zoveel eten mikken we ieder jaar in de prullenbak. Superzonde. Voor het milieu en voor je portemonnee. Renée gaat 10 tips om te minderen.
Vroeger gooide ik halve broden, hup, zo in de prullenbak. Dan hoefde er echt nog geen schimmel op te staan. Een beetje oud vond ik genoeg reden om het weg te doen. Restjes van het avondeten? Die gingen er zo bij. Ik ben niet de enige. Zo’n 13% van ons eten verdwijnt jaarlijks in de vuilnisbak. Dat is 40 kilo per persoon per jaar. Nu draait mijn maag ervan om dat ik daar ooit flink aan bijdroeg. Ik ben geen veganistische milieufanaticus geworden. Helemaal niet. Ik vind het gewoon zonde. Als je anders omgaat met restjes en laatste beetjes, voorkom je dat er onnodig veel weggegooid wordt. Je helpt het milieu en het scheelt ook nog flink in de portemonnee.
10 tips
Ik geef je tien tips op weg naar minder eten weggooien.
1. Restjes = lunch
Boterhammen voor de lunch? Saai! Waarom niet de restjes van de dag ervoor opeten? Bak die gekookte aardappels even op, beetje overgebleven salade erbij. Heel lekker! Zo krijg je ook nog eens wat meer groente binnen dan wanneer je iedere middag een tosti of boterham chocopasta eet.
2. Wees creatief
Heb je eten over? Gooi dat niet weg, maar wees creatief en gebruik het de volgende dag opnieuw. Dan hoef je echt niet twee keer hetzelfde te eten. Ene dag chili con carne eten en was er wat over? Vul er een wrap mee, beetje groente erbij. Dat scheelt je ook weer een ritje naar de supermarkt.
3. Afmeten
Gok jij altijd maar een beetje wanneer je rijst of pasta in een pan gooit? Zonde! De kans dat je overhoudt is groot. Waarom gebruik je geen weegschaal? Meestal wordt er 75 gram per persoon aangehouden. Je hebt ook speciale ringen waarmee je de hoeveelheid spaghetti af kunt wegen. Niet overhouden betekent niet weggooien.
4. Vers inkopen
Koop niet te veel verse groenten en fruit in wanneer je boodschappen doet. Anders zijn de bananen al bruin wanneer je de laatste opeet en dan belanden ze dus in de prullenbak. Ga halverwege de week nog even terug om wat extra groente en fruit te halen, die dan ook echt op gaan.
5. Je week indelen
Bedenk je graag vooraf wat je die week eet? Handig! Probeer dan de verse producten op je lijstje aan het begin van de week te eten. Dan kun je bijvoorbeeld bonen of mais uit een potje bewaren tot later in de week.
6. Houd overzicht
Zorg dat je koelkast een beetje te overzien is en fruit en groenten in het oog liggen. Zo vergeet je niet dat je bepaalde dingen in huis hebt. Ik had bijvoorbeeld heel vaak dat ik niet meer wist dat er nog tomaten in mijn voorraadkast lagen, omdat die naar achteren waren verdwenen. Tegen de tijd dat ik ze ontdekte, konden ze linea recta de prullenbak in.
7. Last minute gebruiken
Lopen die bananen bijna weg? Dan kun je er nog makkelijk een smoothie van maken. Beetje honing en yoghurt erbij. Heerlijk! Van tomaten die al te rijp zijn voor op brood of uit het vuistje, maak je tomatensoep.
8. Goed ruiken
Er staat op veel producten een houdbaarheidsdatum. Voor bijvoorbeeld vlees, vis en zuivel zou ik die zo ongeveer aanhouden. Daar staat meestal ‘te gebruiken tot’ op. Er zijn ook genoeg producten die minder risico met zich meebrengen. Daarop gebruiken ze de zin ‘tenminste houdbaar tot.’ Een pak pasta of rijst, bijvoorbeeld. Die kun je ook na de houdbaarheidsdatum nog prima eten. Ruiken en voelen helpt. Bij twijfel moet het natuurlijk wel weg.
9. Check je kastjes
Voor je boodschappen gaat doen, kun je best even je keukenkastjes en koelkast checken. Wat heb je nog? Probeer een combinatie te maken, zodat je niet onnodig veel in hoeft te kopen en je niks, wat je al in huis hebt, weg hoeft te gooien.
10. Restjesdag
Plan één dag in de week als restjesdag. Dan kun je alles wat je over hebt omtoveren tot een heerlijke maaltijd. Geen inspiratie? Tik alle ingrediënten in in Google en voila, daar heb je een lijst met mogelijke recepten.
Renée Lamboo (33) belandde ooit in de schulden. Ze kwam er sterker uit en raakte (op een positieve manier) geobsedeerd door geld. Op Famme schrijft ze iedere week over (be)sparen. Ze runt ook money-blog www.porterenee.nl, omdat ze vindt dat we allemaal wat opener moeten praten over geld. Want het maakt misschien niet gelukkig, maar het is wél belangrijk.