Janne Vogel
Janne Vogel Persoonlijk 20 jul 2018

Moneytalk: zo vraag je om salarisverhoging (in vijf stappen)

Renée Lamboo (33) belandde ooit in de schulden. Ze kwam er sterker uit en raakte (op een positieve manier) geobsedeerd door geld. Op Famme schrijft ze iedere week over (be)sparen. Ze begon ook money-blog www.porterenee.nl, omdat ze vindt dat we allemaal wat opener moeten praten over geld. Want het maakt misschien niet gelukkig, maar het is wél belangrijk.

Moneytalk: Zo vraag je om salarisverhoging (in vijf stappen)

Het gaat goed met de economie. En dus mag jouw salaris ook wel wat omhoog, toch? Famme leert je hoe je in vijf stappen een salarisverhoging voor jezelf regelt.

Kies het juiste moment


Je kunt natuurlijk iedere dag van de week het kantoor van je baas binnen lopen en om meer geld vragen. Maar er zijn handigere momenten om het te doen. Bijvoorbeeld:
– Tijdens je functioneringsgesprek. Nu zit je toch al om de tafel met je baas. Is hij tevreden over je werk? Dan is dit een mooi moment om over salarisverhoging te beginnen. Hij heeft net je arbeid uitgebreid geëvalueerd en heeft nog vers in het geheugen wat een geweldige toevoeging jij bent voor het bedrijf.
– Wanneer je van functie wisselt. Krijg je een andere functie, dan is het heel logisch om over salaris te praten. Doet je baas dit niet uit zichzelf? Dan is het aan jou om erover te beginnen. Zeker als je meer verantwoordelijkheden gaat dragen, is vragen om meer geld niet meer dan logisch.
– Laten deze twee momenten te lang op zich wachten? Vraag dan zelf om een gesprek. Als je baas vraagt waar het over gaat, kun je zeggen dat het over arbeidsvoorwaarden gaat. Dat klinkt beter dan: over salarisverhoging. Geef je baas de kans om zich voor te bereiden en prik samen een plek en moment.

Weet wat je waard bent


Mensen praten niet graag over geld, dus is het soms lastig om te weten wat een goed salaris is voor jouw functie. Daar heb je gelukkig het internet voor. Op loonwijzer.nl kun je bijvoorbeeld je functie invoeren, hoe lang je er al werkt, je leeftijd en nog wat andere informatie. Dan komt er een gemiddeld salaris uit. Ook kun je natuurlijk aan collega’s met vergelijkbare functies en ervaring vragen wat zij verdienen.


Verzamel lef


Ergens om vragen vinden veel mensen eng. Zeker om meer geld vragen. Je baas vindt het helemaal prima dat jij dat eng vindt, want dat scheelt hem een hoop geld. Jij bent niets minder waard dan je baas. Jij bent van grote toevoeging voor het bedrijf waar je werkt. Hou jezelf dat voor, zeg het misschien zelfs een keer tegen je eigen spiegelbeeld en verzamel moed. Je zult achteraf blij zijn dat je het hebt gedaan.

Bereid je argumenten voor


Jij wilt iets, dus dan zul je uit moeten leggen waarom je daar recht op hebt. Vertel over resultaten die je boekt. Wijs op je flexibiliteit. Of hoe je op andere manieren uitblinkt. Wees niet te bescheiden, daar is dit het moment niet voor. Een grote klant binnen gehaald? Dan mag je dat best nog eens benadrukken. Of misschien heb je al drie jaar geen euro erbij gekregen? Gaat het nu eindelijk weer goed met het bedrijf waar je werkt, dan mag jij daar toch ook van meegenieten?

Wees duidelijk maar vriendelijk


Je baas moet je deze salarisverhoging gunnen. Wees duidelijk over wat je wilt, maar blijf vriendelijk. Ook wanneer het niet meteen gaat zoals jij wilt.Laat je niet afschepen


Je baas gaat echt niet meteen ‘oke’ roepen. Hij of zij gaat je misschien af proberen te schepen met een van zijn cliche’s. ‘We zien wel.’ ‘We kijken het even aan.’ Dat soort onzin. Laat je niet met een kluitje het riet in sturen. Dat is geen conclusie van een gesprek.


Weet wat je wilt


Wat wil je precies? Hoeveel euro wil je erbij? Wat is realistisch. Denk erover na voordat je met je baas in gesprek gaat. Als hij vraagt wat jij zelf wilt, moet je een antwoord klaar hebben. Dan heeft je baas iets om op te reageren of over na te denken.


Maak het concreet


Oké, hij is akkoord. Joehoe! Maar nu is het gesprek nog niet afgelopen. Maak het concreet. Wanneer komt dat geld erbij? Moet er een nieuw contract komen? Misschien meteen even langs personeelszaken lopen? Nu is je kans om het meteen zwart op wit te krijgen.


Wat zeg je terug op nee

Het kan natuurlijk ook dat je baas ‘nee’ zegt. Bereid je daarop voor en weet wat je terug gaat zeggen. Je kunt bijvoorbeeld vragen wanneer er wel ruimte is voor een salarisverhoging. Als hij daar antwoord op geeft, heb je in ieder geval iets bereikt. Je hebt namelijk een nieuw moment om hierover te beginnen. En je kunt alsnog trots op jezelf zijn. Want je hebt het maar mooi gevraagd.

Op Famme schrijft Renée Lamboo (33) iedere week over geldzaken. Meer lezen?

Reageer op artikel:
Moneytalk: zo vraag je om salarisverhoging (in vijf stappen)
Sluiten