Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Work & Life 8 aug 2018
Leestijd: 4 minuten

Moneytalk: 10 tips om te besparen op vakantie (zonder dat die minder leuk wordt)

Renée Lamboo (33) belandde ooit in de schulden. Ze kwam er sterker uit en raakte (op een positieve manier) geobsedeerd door geld. Op Famme schrijft ze iedere week over (be)sparen. Ze begon ook money-blog www.porterenee.nl, omdat ze vindt dat we allemaal wat opener moeten praten over geld. Want het maakt misschien niet gelukkig, maar het is wél belangrijk.

Moneytalk: 10 tips om te besparen op vakantie (zonder dat die minder leuk wordt)

Je hebt vakantie echt verdiend. Maar dat betekent niet dat al je geld eraan op hoeft te gaan. Je kunt flink besparen op je vakantie zonder minder te genieten. Renée van geeft 10 tips.

Tips

Misschien kijk je er al weken of maanden of een jaar naar uit. Vakantie! En nu is het eindelijk zover. Waarschijnlijk heb je het grootste deel van de kosten al betaald, en toch komen er eenmaal gearriveerd op je vakantiebestemming nog een hoop kosten bij. Als je niet oplet kom je uitgerust maar blut thuis. Dat is nu ook weer niet de bedoeling. Deze tips helpen je, het scheelt echt geld. En dat zonder dat het minder genieten wordt.

1. Neem mee wat daar duur is

Je hoeft echt niet je hele auto vol te laden met eten en drinken. Meenemen wat hier goedkoop is en op je bestemming duur(der), kan flink geld spelen. Misschien hebben ze op de camping wel pindakaas, maar kost die daar in het toeristenwinkeltje 10 euro. Zonde van het geld, toch? Dus kunnen jij, je man en/of je kids niet zonder: gooi een pot van thuis achterin de auto.

2. Kook ook eens

Iedere avond uit eten. Het is wel lekker maar ook megaduur. Dus wil je besparen, doe dat dan door niet iedere avond aan te schuiven in een restaurant. Écht geen zin om te koken? Dan kun je ook eens wat te eten halen bij een stalletje langs de weg. Dan ben je op veel plekken een stuk goedkoper uit dan in een restaurant.

3. Ken de geld-gewoontes

Wist je dat een koffie in Rome duurder is wanneer je aan een tafeltje gaat zitten om ‘m op te drinken? Blijf je staan, dan betaal je minder. Wist ik ook niet, hoor. Tot een bewoner van de stad het me vertelde. Zorg dat je dit soort geld-gewoontes kent en pas je vooral aan.

4. Tank goedkoop

Ga je met de auto of heb je een huurauto ter plekke? Zorg dat je niet op onnodig dure plekken tankt, zoals in toeristisch gebied of langs de snelweg. Daar betaal je voor exact dezelfde benzine veel meer geld. Zonde, toch? Dus ontdek een betaalbaar tankstation in de buurt en haal daar je benzine. Ook niet onbelangrijk wanneer je de weg op gaat: een goede autoverzekering.

5. Onderhandel!

Een souvenir T-shirt voor 35 euro? Ze durven het er heus voor te vragen. Verkopers verwachten dat je onderhandelt, dus doe dat ook vooral. Tenzij je het fijn vindt om teveel te betalen. In veel culturen is onderhandelen gangbaar en doet iedereen het. Dus voel je niet bezwaard.

6. Pinkosten?

Hoe zit het eigenlijk met pinnen? Hoeveel kost dat op je locatie? Is het goedkoper om vooraf geld te ruilen wanneer naar een lang op vakantie gaat waar ze de euro niet hebben? Zoek het even uit en bespaar jezelf een hoop extra kosten.

7. Kortingskaart

Jaja, ook op vakantie kun je flinke korting krijgen. Reis je veel met het openbaar vervoer? Vaak zijn er kaarten waarmee je bijvoorbeeld een week onbeperkt kan rondreizen? Hetzelfde geldt voor musea. Ben je fan en heb je er flink wat op je lijstje staan, dan is het interessant om te onderzoeken of er wellicht een kaart is die je voor een vaste prijs toegang geeft tot allemaal.

8. Laat je niet gek maken door verkopers

Een excursie. Een massage. Een kettinkje. Op veel vakantieplekken proberen lokale verkopers je van alles te verkopen. Niks mis mee dat lokalen wat aan het toerisme willen verdienen. Blijf wel nadenken. Vragen ze een redelijke prijs? Is het het geld waard? Blijf kritisch. Je zult niet de eerste zijn die 100 euro betaalt voor een jeepsafari die niet meer voorstelt dan een rondje in een jeep door een bos.

9. Hou je uitgaven bij

Neem een schriftje mee en hou bij wat je uitgeeft. Daar krijg je misschien niet echt een vakantiegevoel bij, maar voorkomt wel dat je je aan het einde van je vakantie afvraagt waar al je geld is gebleven.

10. Geniet!
Dat kost je helemaal niks.

Meer lezen? Op Famme schrijft Renée Lamboo (33) iedere week over geldzaken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Moneytalk: 10 tips om te besparen op vakantie (zonder dat die minder leuk wordt)
Sluiten