Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Lifestyle 27 jul 2018
Leestijd: 4 minuten

Moneytalk: Met deze truc spaar je twee keer zo snel

Renée Lamboo (33) belandde ooit in de schulden. Ze kwam er sterker uit en raakte (op een positieve manier) geobsedeerd door geld. Op Famme schrijft ze iedere week over (be)sparen. Ze begon ook money-blog www.porterenee.nl, omdat ze vindt dat we allemaal wat opener moeten praten over geld. Want het maakt misschien niet gelukkig, maar het is wél belangrijk.

Moneytalk: Met deze truc spaar je twee keer zo snel

Sparen is een beetje als afvallen. Je houdt het even vol en valt dan van de wagen. Met deze simpele truc gebeurt dat niet meer en spaar je binnen no time je eerste vermogen bij elkaar.

Lege spaarrekening

Je begint zo enthousiast. Sparen voor een vakantie, een nieuwe auto, voor een verbouwing in je huis of gewoon voor later. Je houdt je hand op de knip en ziet je spaarrekening iedere maand voller worden. Dan komt er iets voorbij wat je niet kunt weerstaan. Je loopt langs een winkel en daar hangt het ideale (maar dure) zomerjurkje. Of tijdens het Googlen stuit je op een advertentie voor speelgoed waarvan je weet dat je kind er helemaal wild van wordt. In het ergste geval gebeurt het allebei. En ja, dan is die spaarrekening die je met zoveel bloed, zweet en tranen gevuld had, heel snel weer leeg.

Motivatie op de koelkast

Sparen is eigenlijk supersimpel: je geeft gewoon minder geld uit dan je binnen krijgt. Volhouden, dat is een ander verhaal, maar daar hebben wij nu dé oplossing voor. Volhouden lukt alleen wanneer je gemotiveerd bent. En om gemotiveerd te blijven, moet je zorgen dat je je doel voor ogen houdt. Stel, je spaart voor een familievakantie. Zorg dan dat je iedere dag herinnerd wordt aan dat doel. Maak een collage van foto’s van de mooiste plekjes op Ibiza, als dat je droombestemming is. Of van pareltjes op Terschelling, wanneer je daar naartoe wilt. Hang je knip-en-plak-werk op een goed zichtbare plek. De koelkast, bijvoorbeeld. Of de deur van je woonkamer. Iedere dag een paar keer zie je waar je het voor doet. De foto’s nemen je in gedachten al mee naar je vakantiebestemming. En je weet: als ik door blijf sparen wordt die droom realiteit. Als ik mijn geld besluit ergens anders aan uit te geven, dan niet.

Lijntjes trekken

Nog een beetje meer motivatie nodig? Dan heb je een liniaal nodig en een paar kleurstiften. Neem een groot papier (je kunt ook een paar a4’tjes aan elkaar plakken) en maak daarop een tekening van waar je voor spaart. Een palmboom voor een vakantie. Een huis als je spaart voor het kopen van een nieuwe woning. Het kan ook een mijter van Sinterklaas zijn, als je wat geld bij elkaar probeert te sparen voor cadeautjes op 5 december. Verdeel die tekening nu in verschillende lijntjes, die allemaal voor een bepaald bedrag staan. Heb je bijvoorbeeld 100 euro nodig voor cadeautjes, dan creëer je tien vakjes op de mijter. Bij iedere 10 euro die je gespaard hebt, kleur je één vakje in. Wanneer alle vakjes ingekleurd zijn, heb je je spaardoel behaald. Spaar je een groter bedrag, dan trek je meer lijntjes of creëer je grotere spaarstappen. Spaar je 10.000 euro voor de inboedel van je huis, dan kun je bijvoorbeeld 20 vakjes creëren. Iedere 500 euro betekent kleuren. Dit motiveert nog een beetje extra. Omdat je je heel bewust wordt van hoe dichtbij je doel komt. En hoe volhouden je daar uiteindelijk brengt.

Het is bewezen

Werkt dit echt? Ja, dat is zelfs wetenschappelijk bewezen. Psycholoog Dan Ariely onderzocht het. Hij verdeelde zijn testgroep in drieën. Een groep kreeg wekelijks een sms’je om ze eraan te herinneren dat ze moesten sparen. De andere groepen kreeg een bonus wanneer ze daadwerkelijk spaarden. De derde groep ontving de sms’jes en kregen een goudkleurige munt mee naar huis. De munt had 24 vakjes, het aantal weken dat het spaarexperiment duurde. Ze kregen de opdracht de munt op een goed zichtbare plek in huis op te hangen en een vakje in te kleuren iedere week waarin ze iets wisten te sparen. Wat bleek? Aan het einde van het experiment had de laatste groep twee keer meer gespaard dan de andere groepen. Hoe simpel kan het zijn?

Op Famme schrijft Renée Lamboo (33) iedere week over geldzaken. Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme