Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kids 28 sep 2020
Leestijd: 4 minuten

Montessori-methode: zo bereid jij je kind voor op de komst van baby nummer twee

Eigenlijk kun je je kind natuurlijk nooit helemaal voorbereiden op alle veranderingen die gaan plaatsvinden als baby nummer twee er eenmaal is. Toch is het wel de moeite waard om het te proberen.

Laat je inspireren door de Montessori-methode. Ben je benieuwd wat de methode nou precies is en hoe je Montessori kunt toepassen op de opvoeding? Dat lees je hier!

Montessori-methode: zo bereid jij je kind voor op de komst van baby nummer twee

1. Leg uit wat er staat te gebeuren

Op Montessori scholen worden kinderen altijd geïnformeerd als er veranderingen voor de deur staan. Kinderen houden van voorspelbare routines, dat is geen geheim. Hen vertellen wat hen te wachten staat zorgt ervoor dat ze voorbereid zijn op het feit dat hun routine kan worden verstoord. Is er een baby op komst? Dan is het belangrijk dat je daar met je kleine over praat. Laat hem de echo’s zien en vertel hoe de baby in je buik groeit, maak hem ook enthousiast over dat ‘ie over een paar maanden zijn kleine broertje of zusje kan leren kennen.

Bespreek samen wat er zal gebeuren als de baby er daadwerkelijk is. Laat hem bijvoorbeeld het ziekenhuis zien, en leg uit wie voor hem zal zorgen als de baby er is. Als je je peuter zo vroeg mogelijk meeneemt in alles wat te wachten staat, kan hij zich emotioneel voorbereiden en voelt hij zich heel betrokken.

2. Laat je kind leiden

‘Volg je kind’ is een veel voorkomende uitdrukking in de Montessori-methode. Het is een aanpak die je ook kunt volgen als je je kind over zijn nieuwe broertje of zusje vertelt. Je zult veel over de baby willen praten als je het eenmaal aan je kleine heb verteld, maar volg hem in deze conversaties. Is hij geïnteresseerd en wil hij er ook over praten? Top! Wil hij er niet over praten? Ook prima. Zo bied je voldoende mogelijkheden voor je kind om vragen te stellen, zonder hem te dwingen om erover te praten als hij dat niet wil. Je wilt hem ook niet het gevoel geven dat het alleen maar over de baby gaat.

Je zult merken dat, naarmate de tijd verstreekt, je kind zelf meer over de baby zal gaan praten. Als hij dat doet, stop dan ook even met waar je mee bezig bent, maak oogcontact en wees aanwezig voor deze gesprekken. Door jezelf ‘beschikbaar’ te maken om te praten laat je je peuter weten dat hij wordt gehoord en dat vragen mogen worden gesteld.

3. Betrek je kind erbij

In de Montessori-methode staat centraal dat kinderen worden betrokken bij vrijwel elk onderdeel van het dagelijks leven. Het betrekken van je kind in de komst van de baby is misschien wel de meest effectieve manier om hem voor te bereiken. Laat je kind helpen als je de commode in elkaar wilt zetten, hij kan bijvoorbeeld de schroefjes aangeven. Bedenk samen (bij)namen, laat hem helpen de kleertjes van de baby op te vouwen of laat hem een tekening maken voor op de babykamer. Praat ook met je kind over hoe hij kan helpen als de baby eenmaal is geboren, zoals het aangeven van luiers, het helpen uitzoeken van kleren, het lezen van verhaaltjes en het zingen van liedjes.

3. Stel verwachtingen

Het is belangrijk voor je kind om duidelijke verwachtingen te scheppen. Bespreek met je kind het belang om voorzichtig te zijn met de baby straks. Dat oefen je misschien al wel door duidelijk te maken dat de baby in je buik zit en hij daar ook voorzichtig mee moet zijn.

Het is natuurlijk makkelijk om soms te vergeten dat kleine kinderen niet altijd de basisregels van de maatschappij kennen, soms hebben ze alleen iemand nodig die ze geduldig informeert en waarmee samen wordt geoefend.

4. Zorg voor wat meer één op één tijd

Besteed wat extra tijd aan het gewoon met je kind zijn. Stel hem gerust met je aanwezigheid. Het zal ervoor zorgen dat je kleine zich zeker voelt als de baby eenmaal wordt geboren.

5. Stimuleer onafhankelijk spelen

Aan de andere kant is het ook belangrijk om onafhankelijk spelen aan te moedigen. In de Montessori-methode staat zelfstandigheid centraal. Nadat je met hem samen bent geweest, kun je aangeven dat je nog even een huishoudelijke taak moet vervullen of dat je even een boek gaat lezen terwijl hij lekker aan het kleuren is. Op die manier zeg je duidelijk dat hij niet weg hoeft te gaan, maar laat je wel zien dat je niet altijd beschikbaar bent om meteen te doen wat hij wil.

6. Bekijk babyfoto’s

Heb je een babyboek van je kleine vol met foto’s toen hij nog een baby was? Pak het eens er bij. Praat met hem over hoe klein ‘ie was toen hij werd geboren en hoe weinig hij wist. Nu is ‘ie al zo groot geworden en kan hij zoveel dingen doen. Bespreek hoe het met de baby hetzelfde gaat zijn, in eerste instantie kan je kind nog niet met de baby spelen natuurlijk, maar de baby zal groeien en groeien totdat ze samen kunnen spelen.

Tijd doorbrengen met vriendinnen die ook kinderen (en baby’s) hebben is ook een prachtige manier om te helpen realistische verwachtingen te stellen over hoe het leven met een baby(broertje of zusje) er nou eigenlijk uitziet.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Montessori-methode: zo bereid jij je kind voor op de komst van baby nummer twee
Sluiten