Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Eten 31 jul 2018
Leestijd: 4 minuten

Montessori-methode: 13 kindvriendelijke kookprojecten

De Montessori-methode kun je zeker toepassen bij het bereiden van voedsel. Het helpt onafhankelijkheid en zelfvertrouwen te ontwikkelen als kids zien dat ze voedsel voor zichzelf kunnen maken.

Het helpt ook bij het ontwikkelen van organisatorische vaardigheden, omdat stappen in een bepaalde volgorde moeten worden gedaan om een recept te laten slagen. Het meten van ingrediënten en het ontcijferen van recepten zijn ook goede manieren om reken- en leesvaardigheden te oefenen in een echte leefsituatie.

Koken met de Montessori-methode

Zelfs zeer jonge kids kunnen helpen met dingen als het verzamelen van ingrediënten, het meten en toevoegen van ingrediënten, het mengen, schoonmaken van fruit en groenten en het daarna opruimen.

Als je kind graag in de keuken helpt, kun je de Montessori-methode ook zeker daar toepassen. Dit zijn enkele kindvriendelijke projecten die je kunt doen:

1. Verse sap

Met een kleine, eenvoudige sapcentrifuge kunnen kinderen makkelijk een vers sapje maken met een beetje hulp.

2. Gebakken havermout

Als je kind graag bakt, kan het bereiden van een havermout gerecht een leuke activiteiten zijn tijdens bijvoorbeeld een weekendochtend. Waarschijnlijk is je kleine toch al vroeg fris en fruitig, dan is er nog genoeg tijd voor de havermout om te bakken tot iedereen klaar is om te ontbijten.

3. Zelfgemaakte muesli

Muesli is natuurlijk eenvoudig en gezond, gemaakt van haver, noten, zaden en gedroogd fruit. Wat is er leuker (en lekkerder) dan dit zelf maken? Jonge kids kunnen bijna het hele recept zelf maken, omdat het meestal gaat om het toevoegen van ingrediënten in een grote kom en het mengen.

4. Quiche

Quiche is heel leuk om samen met de kids te maken, omdat het kloppen van de eieren een leuke taak is die kinderen zelfstandig kunnen doen als ze een kleine garde of een handmixer gebruiken. Veel kinderen zullen het ook leuk vinden om de groenten te wassen en te hakken.

Ook interessant: Onafhankelijke kinderen opvoeden: hoe de Montessori-methode kan helpen

5. Fruitsalade

Een fruitsalade is leuk om samen te maken, terwijl je kleintje zijn hakvaardigheden (met kindvriendelijke tools) toepast. Als hij nog niet zo handig is, kun je makkelijke fruit als bananen toewijzen terwijl jij de moeilijkere dingen als appels en druiven aanpakt. Een fruitspiesje is ook en goed alternatief, waarbij je kleine kan helpen om gesneden fruit op spiesjes te doen.

6. Groentesoep

Het maken van een groentesoep is een ander leuk en gezond kookproject voor kinderen die leren hakken. Soeprecepten zijn zo aanpasbaar en moeilijk te verprutsen en veel kinderen zullen veel meer geïnteresseerd zijn in het eten van groenten als ze geholpen hebben met de bereiding.

7. Smoothies

Zelfs veel kieskeurige kinderen houden van smoothies en het kan een smakelijke manier zijn om fruit en groenten aan je kind te geven. Je kind kan de ingrediënten helpen meten en in de blender gooien. Zelfs de kleinste koks kunnen helpen.

8. Zelfgemaakte crackers

Als je kind ook dol is op koekjes maken, kan het maken van gezonde crackers een leuke draai aan deze activiteit geven. Sommige recepten omvatten eenvoudig het uitspreidt naven het deeg op de pan en het breken van de crackers nadat het bakt.

9. Boerenkoolchips

Zelfs jonge peuters kunnen berenkoolbladeren in kleine stukjes scheuren en ze op een bakplaat verspreiden.

Handig: Montessori-methode thuis toepassen: zo maak je dagelijkse veranderingen makkelijker

10. Zelfgebakken brood

Brood maken zorgt dat jij zelf iets meer betrokken bent, maar het is wel leuk voor kinderen om mee te helpen. Als je kind te jong is om ingrediënten af te meten, kun jij het vooraf afmeten en je kind vragen te helpen bij het mixen. Het deeg kneden en het zien opkomen kan voor kinderen fascinerend zijn.

11. Pizza

Een (twee)wekelijkse pizza-avond kan een leuke traditie zijn. De kinderen kunnen hun eigen pizza’s maken en hun toppings kiezen. Je kunt natuurlijk ingrediënten kiezen die de pizza’s wat gezonder maken. Een kindvriendelijke pizzasnijder maakt het nog leuker,

12. Guacamole

Guacamole kan zo simpel zijn als puree van avocado met een beetje limoensap en zout, of je kunt natuurlijk een formeler recept volgen. Hoe dan ook, het pureren van avocado is een leuke taak voor kinderen om te doen, met een vork of met een mini-aardappelstamper.

Must read: Zo creëer je een keuken die is geïnspireerd op de Montessori-methode

13. Het snijden van kruiden

Als je kind veilig een schaar kan gebruiken, kan hij helpen met het knippen van de kruiden. Dit is een leuke taak om je kind te betrekken bij het maken van avondeten, omdat je op bijna alles verse kruiden kunt gooien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Montessori-methode: 13 kindvriendelijke kookprojecten
Sluiten