Rachelle Abbas
Rachelle Abbas | LinkedIn Kids 15 mei 2019

Zo zorg je ervoor dat je kind zijn speelgoed opruimt volgens de Montessori-methode

Grote kans dat wanneer je aan de kids vraagt om hun eigen speelgoed op te ruimen, er een gevecht uitbreekt. Kun je er écht niet meer tegen om voor de zoveelste keer te struikelen over de zooi van je kids? Dat komt goed uit, want met deze tips volgens de Montessori-methode wordt het een stuk makkelijker!

1. Creëer een plekje

Hoewel je misschien denkt dat een grote speelgoedmand dé oplossing kan zijn – hoe makkelijk is het immers voor je kind om alles maar in één mand te gooien, is niets minder waar. Kinderen hebben namelijk een goed gevoel voor orde. En laat je daar nou handig gebruik van kunnen maken, kinderen kunnen namelijk een voldoening krijgen van iets op een precieze plek terugzetten.

Het kan ook helpen om te ‘observeren’ waar je kind vooral mee speelt. Valt het je op dat hij iets al een week niet heeft aangeraakt? Ruim het dan op in een kast, of geef het weg als je denkt dat hij het is ontgroeid. Plaats alle speelgoed waar wél mee wordt gespeeld op een plank, zodat elk item een duidelijke plek heeft. De plank moet niet te vol zijn. Het zal je verbazen hoe snel je kind zelf speelgoed gaat ‘selecteren’. Handig!

2. Van kleins af aan

Het is de beste manier om je kinderen aan te moedigen om speelgoed op te ruimen, al van kleins af aan. Je baby zal natuurlijk niks anders kunnen doen dan ernaar kijken, maar je peuter vindt het misschien wel leuk om mee te helpen. Als ze dat niet doen is het ook niet erg, geef het vooral de tijd. Ze zullen eerder helpen als het voelt als een natuurlijke taak, dan wanneer je het eist. Ongeacht welke leeftijd, het is altijd goed om te laten zien dat je na het spelen speelgoed opruimt. Het kan zijn dat jij in het begin degene bent die de zooi opruimt, maar vroeg of laat kun je een stapje terugdoen en je kind aanmoedigen om het zelf te doen.

3. Spreek verwachtingen uit

Welke verwachtingen heb jij van je kind wat betreft het opruimen? Maak ze duidelijk. Wil je dat je kind iedere keer na het spelen met een voorwerp het direct weer teruglegt, of mag-ie ook best met speelgoed mixen? Of wordt alles aan het einde van de dag opgeruimd?

De regels die je kiest zijn misschien wel minder belangrijk dan de consistentie ervan. Bepaal een paar ‘regels’ die belangrijk voor je zijn, vertel en leg ze uit aan je kind en herinner hem er regelmatig aan totdat de verwachtingen echt helemaal duidelijk zijn.

4. Maak er een spel van

Oké, het kan vermoeiend zijn om alle energie bij elkaar te rapen om het opruimen in een spel te veranderen, maar je zou het natuurlijk eens kunnen proberen. ‘Hoeveel rode blokjes kun je vinden om in de speelgoedmand te doen?’ of ‘Zal alle speelgoed wel in de speelgoedmand passen?’.

5. Maak het positief

‘Eerst je speelgoed opruimen en dan kun je pas eten’, kun je ook ombouwen tot: ‘Als je je speelgoed hebt opgeruimd kunnen we samen gaan eten’. Door te benadrukken wat erna komt, kan het een enorme stimulans voor kinderen zijn om hun spullen op te gaan ruimen. Het geeft hen iets om naar uit te kijken.

6. Wacht op een ‘natuurlijke’ pauze

Niemand wordt graag onderbroken, voor kinderen is dat niet anders. Voor jou is het misschien gebruikelijk om te vragen of het speelgoed kan worden opgeruimd zodra de lunch klaar is of het tijd is voor een dutje, maar misschien is je kind dan nog middenin zijn spel. Laat hem nog even de tekening af maken, of de laatste blokjes op zijn stapel leggen. Het kost wat geduld en enige oefening, maar je kind zal een stuk sneller meewerken als je het op deze manier aanpakt.

Meer over de Montessori-methode:

Reageer op artikel:
Zo zorg je ervoor dat je kind zijn speelgoed opruimt volgens de Montessori-methode
Sluiten