Zo maak je dagelijkse veranderingen thuis makkelijker (volgens de Montessori-methode)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.famme.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F07%2Fles-anderson-U6cFrZEgX5k-unsplash.jpg)
Verandering is moeilijk. Voor kleine kids al helemaal, er zijn al kleine veranderingen die dagelijks plaatsvinden – klaarmaken voor school, opruimen na de lunch, naar bad gaan.. weer uit bad gaan.
Deze dagelijkse veranderingen/overgangen resulteren vaak in meltdowns. Hoewel de strijd misschien vaak klein is, kunnen ze tien keer per dag best uitputtend zijn. Door de Montessori-methode toe te passen, kun je veranderingen makkelijker maken:
6 Montessori-vragen om jezelf te stellen als kinderen ongewenst gedrag vertonen
1. Wees consistent
Peuters en jonge kids hebben behoefte aan consistentie. Iedere dingen dingen op eenzelfde manier doen maakt dingen voorspelbaar, het helpt kinderen zich comfortabel en veilig voelen. Wanneer zoveel in het leven onbegrijpelijk lijkt, helpt het hen om te kunnen anticiperen op de dagelijkse routine.
Natuurlijk is dat in het dagelijks leven best lastig, het leven gebeurt. Vrienden en familie komen op bezoek, dan komt de babysitter weer, maar elke dag hoeft niet hetzelfde te zijn om kinderen op hun gemak te laten voelen. Werk eraan om consistente routines vast te stellen voor zaken als aankleden, eten, badderen en slapen gaan. Dat zal al een hele boel helpen om een zekere mate van voorspelbaarheid voor je kind te creëren.
Ook met een routine voor een dagelijkse bezigheid als aankleden, geldt dat het niet elke dag op hetzelfde moment moet plaatsvinden, maar wel op hetzelfde punt in de routine zitten. Zorg bijvoorbeeld dat zijn kleding altijd op dezelfde plek ligt, of dat in de kast is of dat het de avond ervoor al klaar is gelegd kan je aan je kind laten, hij weet dan in ieder geval wat hij kan verwachten. Zorg ook voor een duidelijke plek waar hij zijn kleren moet leggen als hij ze uittrekt. Dit type structuur biedt comfort en zorgt voor rust wanneer veranderingen plaatsvinden.
2. Rustig aan
Niemand vindt het leuk om gehaast te worden, en eerlijk, volgens mij werkt het haasten van jonge kinderen gewoon niet. Bekijk eens hoe lang het realistisch is om je kind iets te laten doen. Dit is vooral belangrijk in de ochtend of wanneer je op tijd probeert weg te komen van huis. Het helpt om deze overgangstijden te zien als quality time met je kind. Het verwisselen van een luier of het helpen aankleden van je kleine – en dit proces vertragen – kan een geweldige tijd zijn om te binden.
3. Betrek je kind
Probeer dingen met je kind te doen. Het lijkt misschien dat wanneer je hem aanmoedigt om zijn eigen kleding te kiezen, zijn eigen schoenen aan te trekken of zijn eigen bord naar de vaatwasser brengen eeuwig duurt. Soms is dat ook zo, maar het vaak betrekken van je kind bij de dagelijkse routines helpt hem de verantwoordelijkheid te nemen voor de taak die voor hem ligt. Hierdoor voelt hij zich een echte teamplayer, waardoor hij minder snel weerstand zal bieden. Laat hem zijn eigen kleding kiezen, met twee of drie opties zodat het niet overweldigend is.
6 zinnen die volgens de Montessori-methode werken bij een gemeen kind
4. Geef aanwijzingen
Experimenteer met verschillende aanwijzingen om je kind te laten weten dat een deel van de dag eindigt en het tijd is om over te gaan naar de volgende activiteit. Probeer verschillende visuele en auditieve signalen en zie hoe je kind reageert. Liedjes zouden bijvoorbeeld goed kunnen helpen. Of je legt een luier neer, wanneer het bijna tijd is voor een luierwissel, of het water aanzetten in bad, om je kind het geluid te laten horen en hij weet dat het bijna badtijd is.
Waarschuw zodra een verandering er aan zit te komen
Sommige kinderen zijn gevoeliger voor verandering dan anderen, maar het is over het algemeen een goed idee om je kind van tevoren te vertellen als er een belangrijke verandering in de routine aankomt. Haal je je kind bijvoorbeeld op een andere tijd op van school dan normaal? Zelfs kleine veranderingen als dat kunnen kinderen in de war maken, het helpt echt om er van tevoren over te praten. Ook als je kind nog te jong is om het volledig te begrijpen, is dit slim om te doen.
Zelfbeheersing aanleren? Deze 4 zinnen volgens de Montessori-methode helpen daarbij