Merel Schut
Merel Schut Kids 21 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Kerstcadeaus voor de kids volgens de Montessori-methode

Volgens de Montessori-methode geef je je kids onafhankelijkheid mee. En daar kun je dus ook op inspelen wanneer je kerstcadeautjes geeft. Met deze vier tips kun jij je kond stimuleren zelfstandig te spelen, volgens de Montessori-methode.

1. Montessori speelgoed heeft openingen

Denk aan blokken met openingen aan verschillende kanten. Hiermee kan je kind eindeloos torens, steden, patronen en vormen bouwen. Zo ontdekt je kleintje steeds nieuwe manieren om zo’n voorwerp te gebruiken met spelen. Denk bijvoorbeeld ook aan LEGO of DUPLO.

2. Artistieke vaardigheden

Met lijmen, knutselen, verven en tekenen kunnen kinderen hun creativiteit kwijt en ontwikkelen ze meteen de motorische vaardigheden van hun handen. Om je kinderen zelfvertrouwen aan te leren is het beter om niet ‘voor te doen’ hoe ze iets tekenen. Zo stimuleer je ze onafhankelijk te denken.

3. Verbeelding

Kinderen hebben soms niet meer nodig dan hun fantasie. Geef ze daarom bijvoorbeeld verkleedkleding cadeau. Met een kostuum kunnen kinderen zich voorstellen dat ze iemand anders zijn. Maar je kunt ook denken aan kleine dierenfiguren of treintjes, waarmee ze ook alleen kunnen spelen.

4. Probleemoplossend speelgoed

Puzzeltijd! Hiermee komt het echt aan op de oplossingsgerichtheid van je kind en dat past bij de Montessori-methode. Het vergt concentratie van je kleintje en geeft voldoening als je zoon of dochter de puzzel af heeft. Kies een mooie houten puzzel of een vrolijke afbeelding in puzzelvorm uit als kerstcadeau.

Andere tips voor speeltijd

Kinderen voelen zich sneller aangetrokken door duidelijke en leuke activiteiten, wanneer de ruimte waarin ze spelen niet te vol en druk is. Je kind kan maar een bepaald aantal vaardigheden onder de knie krijgen, dus zes tot tien stuks speelgoed is echt genoeg. Bovendien: less is more.
Het wordt dan ook aangeraden je kinderen niet te veel cadeautjes te geven tijdens de feestdagen. Je hoeft dus niet all out te gaan met verlanglijstjes.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mother.ly

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Kerstcadeaus voor de kids volgens de Montessori-methode
Sluiten