Janne Vogel
Janne Vogel Persoonlijk 25 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Waarom je kippenvel krijgt van mooie muziek

De eerste klanken van Mozart’s Requiem-Lacrimosa zijn genoeg: elk haartje op mijn arm gaat onmiddellijk overeind staan. Heb jij ook muziek waar je instant kippenvel van krijgt? Dan blijk ook jij meer open te staan voor je omgeving dan mensen die hier nooit ‘last’ van hebben.

‘Last hebben’ is natuurlijk niet echt de juiste term. De meeste mensen vinden het helemaal prima om kippenvel te krijgen. Het is op een bepaalde manier zelfs wel lekker. Niet voor niets wordt het door sommige wetenschappers ook wel een ‘huidorgasme’ genoemd.

Warm

Kippenvel is een natuurlijke reactie die we te danken hebben aan onze voorouders. Zij hielden zichzelf warm met een laagje hitte dat door hun haartjes (waar mensen destijds veel meer van hadden) op hun huid lag. Na een snelle verandering in temperatuur gaan de haartjes omhoog en weer omlaag, waarmee ze dat natuurlijke laagje weer resetten.

LEES OOK: Turn up the music! Samen muziek luisteren versterkt de band tussen jou en je kind

Tegenwoordig hebben we gelukkig kleren om onszelf warm te houden, maar reageert onze huid nog steeds op bepaalde stimulansen van buitenaf. Een muziekstuk waar je jezelf in verliest, een mooie zonsondergang, of een schilderij wat je raakt tot in je kern: geen warme trui die de kippenvel dan tegenhoudt.

Emotionele intelligentie

Sommige mensen krijgen sneller kippenvel van muziek dan anderen. Dat heeft alles te maken met in hoeverre je open staat voor de omgeving. Mensen die ervoor open staan waarderen natuur en schoonheid meer, hebben een grote verbeelding en voelen zich echt betrokken bij de klanken die ze horen. Een onderzoek van Harvard suggereert zelfs dat mensen die snel kippenvel krijgen een grotere emotionele intelligentie zouden hebben.

Klassieke muziek

Het blijkt voor het kippenvel-effect niet uit te maken wat voor soort muziek je luistert. Van Beethoven tot Beyonce, onze haren gaan overal van overeind staan. Wel helpt het als je een herinnering aan het nummer hebt vast zitten, of als het nummer naar een heftige climax toewerkt.

Oorkaan maakt concerten met topmusici voor een jong publiek. Met deze live concerten willen zij jonge en oude oren openen voor de oneindige wereld van de klassieke en mondiale muziek. Nieuwsgierig geworden? Kijk eens welke concerten er binnenkort spelen. De komende paar weken schrijft Oorkaan voor Famme een serie artikelen over de kracht van muziek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Oxford Academic

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Waarom je kippenvel krijgt van mooie muziek
Sluiten