Morgen draag jij rood, en wel om deze reden…

Hah! Het was dus niet voor niets dat het karakter in ‘The Woman in Red’ (1984) geen wit, blauw of een andere kleur droeg. En dat het smeuïge liefdeslied van Chris de Burgh en van Marco Borsato over rood gaat. Wij vrouwen dragen graag rood als we in de mood zijn om het allemaal wat spannender te maken. En guess what? Onderzoek toont aan dat mannen onbewust worden aangetrokken door de kleur rood. En dat vrouwen een tikkie bang worden van andere vrouwen die rood dragen.

Op zich niet heel verrassend, al duizenden jaren dragen vrouwen rode lippenstift. Gelukkig duiken we nu de winkel in voor een hydraterende stick in plaats van vermorzelde insecten (denk Cleopatra), maar de va-va-voom factor blijft.

Rood als bedreiging

Een nieuwe studie zegt dat een vrouw in rood niet alleen als aantrekkelijk wordt gezien, maar dat ze ook wordt gezien (door andere vrouwen) als een bedreiging. Psychologen van de Universiteit van Rochester vroegen 196 heteroseksuele vrouwen om naar een foto te kijken van een gemiddelde vrouw van rond de twintig. De ene helft van de vrouwen kreeg een foto van de vrouw in een witte jurk te zien, de andere helft dezelfde foto alleen dan met een rode jurk. Aan de deelnemers werd vervolgens gevraagd in hoeverre ze het eens waren met beweringen over loyaliteit in relaties en seks.

De vrouwen zagen de vrouw in het rode jurkje telkens als meer verleidelijk en seksueel beschikbaar. In een soortgelijk onderzoek moesten vrouwen een foto evalueren waarin een vrouw een groen of een rood shirt droeg. Niet alleen vonden ze de vrouw in het rode shirt meer seksueel als haar groen dragende tweeling, ook voelde de vrouwen meer de behoefte om hun man tegen deze vrouw te beschermen. Zodra de vrouw rood droeg, wilde minder vrouwen haar voorstellen aan hun partner.

Vandaag is róód

Volgens de onderzoekers komt dit niet alleen door de kleur rood die seks uitstraalt. Waarschijnlijk voelen we door rood te dragen ons meer zelfverzekerd en sterk.

Persoonlijk vinden we het jammer dat er altijd een soort van strijd tussen vrouwen heerst. Het wil niet zeggen dat we in het echte leven anders reageren tegenover vrouwen die rood dragen. Daarbij speelt onze cultuur ook een grote rol in hoe we over de kleur nadenken. Wat het effect van rood ook is, ik denk dat iedereen het met me eens is wanneer ik zeg dat wat je doet meer over je zegt dan een kleur. Toch is het niet onverstandig na te denken wanneer je rood draagt. Mocht je binnenkort een afspraak hebben waar je sterk over wil komen: draag rood!

Reageer op artikel:
Morgen draag jij rood, en wel om deze reden…
Sluiten