Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Work & Life 4 apr 2017

Voeg deze muziek toe aan je playlist en je valt volgens de wetenschap als een blok in slaap

Muziek helpt als je niet lekker in je vel zit, of juist om je blije bui nóg blijer te maken. Maar waar het volgens verschillende slaaponderzoekers van over de hele wereld ook bij helpt, is een goede nachtrust. Of in ieder geval: om zo snel mogelijk in te slapen.

Muziek wordt al eeuwenlang als medicijn gebruikt. Dat gebeurt niet zomaar, want volgens onderzoek van de Harvard universiteit heeft muziek wel degelijk direct effect op je geest. Dertig minuten muziek luisteren zou daarnaast ook je bloeddruk en hartslag verlagen. Ook zorgt fijne muziek ervoor dat je minder stress in je lijf voelt, en daardoor instant rustiger wordt.

Beter slapen

Dat onderzoek is al wat ouder, maar wat het verhaal nog interessanter maakt is een nieuwe studie uit Hong Kong. Onderzoekers ondervonden dat de mensen die dertig tot 45 minuten lang, voordat ze gaan slapen, naar muziek met zestig tot tachtig beats per minuut (bpm) luisterden, een stuk beter sliepen dan mensen die dit niet deden.

Een vorm van meditatie

De proefpersonen vielen niet alleen sneller in slaap, ze werden de volgende dag ook een stuk vrolijker wakker. Opvallend is dat die zestig tot tachtig beats per minuut van de muziek gelijk staan aan de gemiddelde hartslag van een mens dat op het punt staat in slaap te vallen. Volgens de onderzoekers is dat geen toeval: dat is namelijk precies de oorzaak. Op die manier wordt het luisteren naar muziek een mindfulness bezigheid, die dezelfde effecten heeft als meditatie.

LEES OOK: Met deze bizarre gadget kun je je ongeboren baby muziek laten luisteren

Ook bij snelle muziek

Het effect dat rustige muziek op je geest heeft, heeft snellere muziek (honderd bpm) precies hetzelfde. Daar gaan je hartslag en je bloeddruk namelijk van omhoog, wat ervoor zorgt dat je uithoudingsvermogen ook wordt gestimuleerd. Daarom kies je, als je in de sportschool staat te beuken, ook liever niet een gezellig muziekje van John Mayer of Jack Johnson, maar eerder een song uit de eerste de beste lijst met dance-hits.

Meest relaxte muziek ooit

Nu willen we allemaal wel als een blok in slaap vallen, maar het is lastig zat om een nummer te vinden met zo’n zestig tot tachtig bpm. Gelukkig zijn er een stel slaapexperts uit verschillende landen wereldwijd zo vriendelijk geweest om een aantal geschikte nummertjes te verzamelen. Een Engels trio genaamd Marconi Union heeft in samenwerking met de British Academy of Sound Therapy een album ontwikkeld met de meest relaxte muziek ooit.

Niet voor tijdens het rijden

Het bestaat uit het nummer Weightless, wat weer is opgedeeld in zes verschillende nummers die op elkaar aansluiten. De eerste nummers hebben zestig bpm, en het album eindigt met langzame nummers van vijftig bpm. Het album duurt in totaal 42 minuten, en is (wij hebben het getest) écht ontspannend. Vooral als je focust op de verschillende klanken in de nummers en daardoor helemaal wordt opgezogen in de compositie ervan. Opperonderzoeker David Lewis-Hodgson waarschuwt dan ook: ‘Zet deze muziek niet op als je achter het stuur zit, dat kan serieuze gevaren met zich meebrengen.’

Andere nummers die geschikt zijn om te luisteren voordat je gaat slapen:

1. Claire de Lune – Claude Debussy
2. Canzonetta Sul-aria – Mozart
3. The Boxer – Simon & Garfunkel
4. Nocturne in E flat Major Op.9 No.2 – Chopin

Duidelijker wordt het niet: Zo belangrijk is de therapeutische werking van muziek dus

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

RD

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Voeg deze muziek toe aan je playlist en je valt volgens de wetenschap als een blok in slaap
Sluiten