Tessa Ham
Tessa Ham Work & Life 7 jan 2021
Leestijd: 8 minuten

Myrthe (33) bezit genoeg beleggingspanden om nooit meer te hoeven werken (maar helpt nu anderen te beleggen)

Beleggen in vastgoed, dat is vast onwijs ingewikkeld. Waar moet je beginnen? En bovendien: moet je daar niet heel rijk voor zijn? Allemaal misvattingen, zegt de 33-jarige Myrthe de Groot. Zij rolde zo’n zeven jaar geleden ‘per ongeluk’ in het vastgoed en startte vastgoedbedrijf Actief. Inmiddels heeft ze zoveel beleggingen gedaan dat ze al vanaf haar dertigste niet meer hoeft te werken voor een inkomen.

“Ik stond een 4 voor Wiskunde en groeide niet op met geld. Als kind was ik afhankelijk van de voedselbank”, vertelt Myrthe aan de telefoon. “Als ik het kan, kan jij het ook”, is dan ook haar boodschap.

Wat doen jullie bij Actief?

“Wij helpen mensen met succesvol beleggen in vastgoed. Dus juist ook mensen die hun eerste stappen in deze wereld willen zetten. Dat is ontstaan vanuit mijn eigen drang om dit voor iedereen toegankelijk te maken. Dat deden we in het begin vooral face-to-face, maar op een gegeven moment vroeg ik me af hoe ik zoveel mogelijk mensen zou kunnen helpen op een laagdrempelige manier.

Daarom hebben we een lidmaatschap gelanceerd. Als lid krijg je een vastgoedcoach toegewezen die jou telefonisch of via WhatsApp bijstaat. Dit is je aanspreekpunt en hij of zij fixt alles voor je. Of je nou hulp nodig hebt bij je contract, als je je pand wil verhuren of als je even wil Facetimen tijdens een bezichtiging.

Als lid heb je ook toegang tot onze aanvullende diensten, kun je online trainingen en masterclasses volgen en heb je toegang tot ons platform. Ik noem het een soort Facebook voor vastgoedbeleggers. Dat vind ik geweldig, want we leren ook allemaal weer van elkaar.”

Wanneer is die drang om beleggen in vastgoed toegankelijk te maken ontstaan?

“Ik ben eigenlijk zo’n zeven jaar geleden ‘per ongeluk’ in de vastgoedwereld gerold. Ik werkte bij een uitzendbureau en wilde er zelf één beginnen. Daarom ging ik voor een pand met een lokale verhuurder praten.

Dat vond ik van tevoren hartstikke spannend. Ik dacht dat ik in een heel statig pand terecht zou komen met rijke mannen. Maar in werkelijkheid was het een ontplofte chaos en veel minder fancy dan ik dacht. Ik ben van nature vrij nieuwsgierig, dus vroeg ik deze man van alles over hoe het daar in zijn werk ging.

Toen ik na een uur naar buiten liep, wilde ik geen uitzendbureau meer beginnen, maar een vastgoedonderneming. Dit is een gat in de markt, dacht ik. Vastgoedeigenaren die op zoek zijn naar kundig personeel, maar deze niet per se op de loonlijst willen zetten. Oftewel: mensen die je flexibel kunt inzetten.”

Wat voor reacties kreeg jij uit je omgeving toen in je vastgoed ging beleggen en hoe ging je hiermee om?

“Toen ik vertelde dat ik geen uitzendbureau maar een vastgoedbedrijf wilde beginnen, vroeg mijn moeder waarom ik zo’n risico zou nemen. Ik had toch zo hard gewerkt om te komen waar ik nu was? Voor veel mensen voelt beleggen in vastgoed heel ongrijpbaar, maar voor mij werkt dat juist heel motiverend.

Over het algemeen zijn mensen verbaasd, ook de mannen in het vastgoed zelf.

Nou nee hoor, zeg ik dan. Vrouwen kunnen tegenwoordig ook ondernemen.

Soms vinden vrouwen het niet feministisch van me dat ik er niet feller tegenin ga. Bij onderhandelingen gaan die grijze mannen er bijvoorbeeld minder hard in. Dan zijn ze bang dat ik ga huilen, denk ik. Of willen ze indruk maken omdat ik een jonge vrouw ben. Daar ga ik schaamteloos in mee en maak ik gebruik van. Onderaan de streep ben ik tevreden met mijn deal en zij denk ik niet. Tja, dan ben ik misschien niet feministisch, maar ik heb wel lekker meer verdiend.”

Werk je inderdaad in een onwijze mannenwereld?

“Het begint nu wel beter te worden, maar je ziet inderdaad veel witte grijze mannen met een Porsche en een Rolex.

Gelukkig heb ik in mijn eigen bedrijf wel vrouwen om me heen weten te verzamelen. Het is nu zelfs zo dat 80 procent vrouw is. Ook is ongeveer 50 procent van onze leden vrouw. “Naar mijn mening zijn vrouwen minstens net zo goed in beleggen in vastgoed als mannen (of misschien zelfs wel beter).”

Hoezo is dat?

“Het draait bij vrouwen wat minder om hun ego en – in tegenstelling tot wat veel mensen denken – hebben ze minder last van hun emoties. Bij beleggen in aandelen is bijvoorbeeld ook bewezen dat vrouwen er beter in zijn. Als vrouwen een belegging hebben gekocht kunnen ze dat prima laten staan, terwijl een man zo snel mogelijk wil verdienen en daarbij meer risico neemt.

Ik ben zo trots als ik berichten van vrouwen krijg dat ze sinds de online training die we vorig jaar hebben gedaan drie beleggingspanden hebben.”

Wanneer deed je zelf je eerste vastgoedbelegging?

“Daar was ik best laat mee. Ik hielp al even andere mensen met vastgoedbeleggingen, maar zelf vond ik het toch nog eng. Tot er op een dag een mooie kans voorbij kwam en ik zes winkels als beleggingspanden kon kopen. ‘Nee!’, zei iedereen, ‘Je gaat toch niet in winkels beleggen? En al helemaal niet als de helft leeg staat?’

Ik heb de winkels gewoon kunnen verhuren, waardoor de waarde ook enorm is gestegen. Dat was dus een heel mooi begin. Dat ben ik beetje bij beetje gaan uitbreiden.”

Inmiddels heb je zelfs al heel veel panden, toch?

“Ik houd er niet zo van om nummers te noemen, want dat kan heel overweldigend voelen voor mensen en het is juist mijn missie om te laten zien hoe toegankelijk het is.

Actief is echt mijn hobby. Ik vind het leuk en belangrijk om anderen te laten zien hoe makkelijk en snel dit eigenlijk kan gaan.”

Kan iedereen een vastgoedbelegging doen?

“Zeker, dat is echt mijn stellige overtuiging. Het is echt niet moeilijk en iets dat je gewoon moet doen. De meeste mensen komen er niet mee in aanraking en weten daarom niet dat het een optie voor ze is. Ze denken bijvoorbeeld dat ze een enorm startkapitaal moeten hebben, maar in werkelijkheid kan je met een paar duizend euro al een vastgoedbelegging doen.

Ik kan het ook, en ik ben echt niet veel slimmer en rijker dan iedereen. Als kind was ik samen met mijn moeder afhankelijk van de voedselbank. Bij mij is het geld pas echt gekomen toen ik het vastgoed in ging.”

Moet je dan niet goed zijn met cijfers en financiën?

“Nee hoor, ik stond een vier voor Wiskunde en heb Economie zo snel mogelijk laten vallen op de middelbare school. Het enige wat je goed moet beheersen is een rendementsberekening. Hoeveel geld levert een vastgoedbelegging je op? Maar daar hebben we bij Actief bijvoorbeeld een rekentool voor, dan hoef je de cijfers alleen maar in te vullen en wordt er berekend of het een goede belegging is.”

Wat is een goede belegging?

“Dat verschilt, het ligt eraan wat je doel is. Kijk, bij mij is het mijn werk en wil ik er direct rendement aan overhouden. Voor mij is het daarom een goede belegging als ik er acht procent netto rendement aan overhoud. Maar er zijn ook mensen die blij zijn met alles waaraan ze meer verdienen dan 0 euro. Dat is omdat je geen rente meer krijgt op je spaarrekening tegenwoordig en zelfs moet betalen als je meer op de bank hebt staan dan 250.000 euro.

Vastgoed is natuurlijk lekker veilig. Het grootste risico bij een woning als vastgoedbelegging is dat het leegstaat, maar het is een gespannen markt en veel mensen zijn op zoek naar een huis. In tegenstelling tot beleggen in aandelen of crypto’s, hoef je geen rekening te houden met externe factoren, zoals een gekke president in Amerika. Je rendement schommelt dus niet elke dag. Voor mij persoonlijk zorgde dat voor zoveel rust. Die rust gun ik iedereen.”

Heb je een tip voor mensen die naar aanleiding van dit artikel willen beginnen met beleggen in vastgoed?

“Een lidmaatschap bij Actief natuurlijk, haha, ik doe even aan schaamteloze promotie.

Ik hoor vaak ‘ja maar’. Ja maar, ik ben niet rijk. Ja maar, daar ben ik niet man genoeg voor. Je moet het gewoon doen. Op het internet is megaveel informatie te vinden. Google is echt je beste vriend. Zelfs ik zoek weleens iets op en zie dan dat iemand anders er al over heeft nagedacht.

Je hoeft dus niet naar een statig pand op de Zuidas met oude grijze mannen, waar je misschien niet naar binnen durft. Maar je kan gewoon in alle veiligheid achter je laptop in je pyjamabroek onderzoek doen.”

Benieuwd geworden? Neem dan eens een kijkje op de website en Instagram van Actief. Ook op Myrthe’s eigen Instagram-account deelt ze vastgoedtips.

Dit artikel verscheen eerder op Workjuice.nl

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Myrthe (33) bezit genoeg beleggingspanden om nooit meer te hoeven werken (maar helpt nu anderen te beleggen)
Sluiten