Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Body 4 feb 2016

Na het lezen van dit artikel geef je je kind geen pakje drinken meer

Een rondvraag op de redactie leverde een mooie discussie op over het al dan niet geven van pakjes drinken aan je kind. Dit, naar aanleiding van de publicatie van de organisatie Foodwatch die 194 pakjes drinken onderzocht.

De drie aanwezige moeders op de redactie geven hun kinderen water mee naar school, maar zien ook nog regelmatig yoghurtdrankjes bij de andere kinderen op school. In de pakjes drinken zit gemiddeld zo’n zestien gram suiker dat gelijk staat aan vier(!) suikerklontjes (gooi maar eens vier klontjes in je thee…). Bijna net zo veel als in cola. En niet alleen kunnen je kinderen te dik worden, maar ook ziektes als diabetes en hartziekten liggen op de loer, aldus Foodwatch.

Lekker gezond?

Veel ouders denken nog steeds dat Yoghurtdrankjes best gezond zijn en lezen de ingrediënten lijst niet goed. Stel je voor dat je naar school, als lunch thuis en ‘s avonds een yoghurtdrankje drinkt, dan krijg je achttien suikerklontjes binnen. Foodwatch waarschuwt ook voor het geven van lage calorie pakjes, omdat je dan tegen andere problemen aanloopt. De zoetstoffen zorgen voor een veranderde smaak en het niet meer waarderen van andere smaken. En dat leidt tot een verkeerd eetpatroon.

Wil je meer weten over suikergebruik bij je kinderen, lees dan dit verhaal >

Als het aan Foodwatch ligt moet de politiek ingrijpen omdat blijkt dat zowel de ouders of opvoeders en de supermarkten en fabrikanten niet bij machte zijn om de suikerinname goed te reguleren.

Alleen in het weekend

Eerlijk is eerlijk, ik gaf mijn kinderen niet eens zo heel lang geleden regelmatig ice tea (aangelengd met wat water), ook op doordeweekse dagen, maar door dit soort berichtgevingen en raad en advies van mijn vriendin Claire van Bluebelle ben ik er het afgelopen jaar cold turkey mee gestopt. Alleen in het weekend krijgen ze een beker ice tea (hun favoriet). Mijn oudste (van zeven) is er inmiddels helemaal aan gewend en wil nu alleen nog maar water. En de andere twee vinden het ook prima. Het is het me gewoon niet waard dat ik verantwoordelijk ben voor een slecht gebit en dito gezondheid op latere leeftijd.

Wat geef jij je kind te drinken en vind je het terecht als de politiek zou ingrijpen? Praat hier mee >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Na het lezen van dit artikel geef je je kind geen pakje drinken meer
Sluiten