Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Body 9 nov 2016

Na je 35ste moeder? Dan heb je waarschijnlijk het geheugen van een olifant

Als je na je 35e zwanger wordt, vinden veel mensen dat best oud en krijg je waarschijnlijk vooral te horen over risico’s. Terwijl er ook flink wat voordelen aan zitten. Zo heeft wat later moeder worden een gunstige invloed op je hersens.

Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat als je na je 35e een baby krijgt, je bijvoorbeeld minder snel last van geheugenverlies op latere leeftijd zult hebben.

Oudere moeders hebben ze op een rijtje

Wetenschappers hebben 830 vrouwen die de overgang gepasseerd zijn onderzocht op hun kortetermijngeheugen, waarneming en functionele vaardigheden. Daarbij keken de onderzoekers naar de leeftijd waarop zij voor het eerst ongesteld werden, op welke leeftijd zij een kind kregen en andere belangrijke factoren die het effect van deze zwangerschap met zich meebrengen ten opzichte van hun mentale gezondheid.

LEES OOK: 12 dingen die je nooit tegen een jonge moeder moet zeggen

Langere menstruatie

Wat bleek? De vrouwen die na hun 35e zwanger raakten, hadden een beter kortetermijngeheugen en als ze ook nog eens voor hun dertiende voor het eerst ongesteld werden, ook nog een betere globale cognitie. Een langere menstruatie en het gebruik van anticonceptie staan volgens de onderzoekers in verhouding met gezondere hersens op latere leeftijd. Vrouwen die tussen hun vijftiende en vierentwintigste een kind kregen bleken een slechter geheugen te hebben op hun veertigste.

Je raadt het al, dit komt door de hormonen die in grote getale vrijkomen tijdens je zwangerschap. Die zorgen voor een optimaal functionerend en gezond brein.

Dus de eerste die jou wijsmaakt dat je eerder aan kinderen had moeten beginnen, kun je doorverwijzen naar dit artikel.

Ken je deze al? 16 hilarische t-shirts die elke moeder nodig heeft in haar leven >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Journal of the American Geriatrics Society

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Na je 35ste moeder? Dan heb je waarschijnlijk het geheugen van een olifant
Sluiten