Noortje Molenaar
Noortje Molenaar Gezondheid 6 jun 2017
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: na je eisprong kijk je anders naar mannen

Naar die ene periode van de maand kijken we over het algemeen niet echt uit. Die komt dan ook met de nodige bijwerkingen: chocolade cravings, humeurigheid (ja, je partner heeft uiteindelijk wel gelijk) maar ook een andere blik op de wereld. Er gebeurt na je eisprong en tijdens je menstruatie namelijk meer dan je denkt, vooral in je koppie.

Sowieso is het heel fijn om te weten wanneer je ongesteld wordt, zodat je de nodige voorbereidingen kan treffen. Maar vanaf nu weet je dat je menstruatie, behalve de zekerheid dat er niet onverwachts een mini-you op komst is, mentaal ook nogal wat impact heeft.

Verschillende hormoon levels

Die hormonen schoppen namelijk een hoop in de war. ‘Sommige vrouwen zijn wat humeuriger en prikkelbaar, terwijl anderen zich juist veel beter voelen of meer zin in seks hebben,’ vertelt de Amerikaanse endocrinoloog en medisch expert Janet Choi. Iedereen voelt zich anders en de een heeft er meer last van dan de ander. Allemaal dankzij hogere levels progesteron en oestrogeen, maar die wel per persoon verschillen.

LEES OOK: 10 normale gedachten vs. gedachten vlak voor je menstruatie

Meer mannelijkheid en meer seks

Maar er is meer aan de hand. Onderzoek door het Indiana University’s Kinsey Institute toont aan dat we tijdens de start van de eisprong, zo tussen dag 14 en 25, mannen door een andere bril bekijken. De frontale cortex, die verantwoordelijk is voor onze zelfbeheersing en wilskracht, krimpt een beetje. Daardoor zijn we op dat moment iets meer aangetrokken tot typisch stoere en mannelijke gezichten en hebben we meer zin in ruigere seks, zeggen de onderzoekers. We hebben dan minder remming.

Beter geheugen

En nog iets: ons geheugen is tijdelijk iets beter. Een ander, Duits onderzoek laat namelijk zien dat de grijze massa in onze hersenen groeit, vooral in de hippocampus, die samen een belangrijke rol spelen bij het verwerken en opslaan van informatie, ruimtelijke oriëntatie en overlevingsdrift.

Tijdelijk

Helaas maar wel van korte duur. Het gaat vooral om de week voor je menstruatie, als het feest eenmaal is begonnen daalt ons oestrogeen en testosteron weer. Weg olifantengeheugen, tot over vier weken. De hoeveelheid progesteron blijft wél hoger, waardoor je je wat rustiger en relaxter voelt. Perfecte omstandigheden voor de eitjes. Als je zwanger wilt worden tenminste. Zo niet, dan komt ons humeur en stress helaas weer om de hoek kijken.

Lees ook over deze ijsjes die eindelijk begrip tonen voor onze emoties tijdens de menstruatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reader's Digest

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Onderzoek: na je eisprong kijk je anders naar mannen
Sluiten