Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 29 jun 2022
Leestijd: 4 minuten

‘Na twintig jaar roken bleek stoppen helemaal niet zo lastig’

Het begon als ‘stoerdoenerij’ op de middelbare school en het duurde twintig jaar voordat ze haar laatste sigaret uitdrukte. Amanda (36), moeder van twee, stopte uiteindelijk vrij abrupt met roken dankzij een cursus. “Ik blijk prima zonder te kunnen. Ik denk echt dat iedereen het kan, met de juiste mindset.”

Niet roken, niet drinken, geen drugs gebruiken: Amanda had als kind in de kerk van haar ouders beloofd dat ze het allemaal niet zou gaan doen. Toch stak ze een paar jaar later een sigaret op. “Ik verhuisde middenin het schooljaar van Den Haag naar Hilversum en vond het heel spannend. Zouden de kinderen leuk zijn? Toen ik bij mijn nieuwe school buiten rondhing met mijn nieuwe klasgenoten werden er sigaretten uitgedeeld en besloot ik er ook eentje te nemen, uit stoerdoenerij.”

Toen ze eenmaal een sigaret had gerookt, volgden er al snel meer. “Ik kocht een pakje en deed daar dan een week mee. Thuis kon ik natuurlijk niet roken en in de vakanties ook niet. Die knop zette ik dan heel makkelijk om. Als ik op school of ergens anders was met vrienden stak ik wel de ene na de andere sigaret op. En nadat ik op mijn 21e uit huis ging, ben ik steeds meer gaan roken.”

Niet verstoppen met sigaret

Op haar 22e raakte ze zwanger, maar ze stopte niet met roken. “Natuurlijk kende ik de risico’s, daar wordt bij de verloskundige meteen uitgebreid over verteld. Toch maakte dat allemaal niet zo’n indruk dat ik dacht dat ik moest stoppen. Ik rookte ook gewoon binnenshuis, onder de afzuigkap. En ik verstopte me niet met mijn sigaret als ik buiten de deur was; ik rookte in beide zwangerschappen met dikke buik in het openbaar. Mensen keken natuurlijk, maar ik ben daar niet zo gevoelig voor.”

Een verhuizing zorgde er wel voor dat ze niet meer in huis ging roken; zij en haar partner staken hun sigaretten alleen nog buiten op het terras op. Toch rookte Amanda ook tijdens haar tweede zwangerschap, zes jaar na de eerste, gewoon door.

Voor de kinderen

Het roken was een gewoonte geworden voor Amanda, er ging een pakje per dag doorheen. “Ik had op een gegeven moment zelfs een puffer via de huisarts, omdat ik tijdens een verkoudheid zo ontzettend benauwd was. Maar geen haar op mijn hoofd die eraan dacht dat het beter was om te stoppen; ik rookte zelfs snipverkouden nog door.” 

Toch stopte ze vierenhalf jaar geleden, en vrij abrupt ook. “Eigenlijk waren er twee belangrijke redenen om te stoppen”, vertelt ze. “Mijn oudste zei: ‘Waarom stoppen jullie niet, roken is toch slecht voor je?!’ Tegelijkertijd zag ik mijn jongste, die toen net kon lopen, steeds met zijn neusje tegen het raam geplakt staan als wij voor de zoveelste keer buiten stonden te paffen. En toen kwam mijn moeder aanzetten met een ‘stopcursus’. Het leek ons wel een goed idee, voor onze gezondheid en onze portemonnee.”

De juiste mindset

Het klinkt bijna te mooi voor woorden als Amanda vertelt hoe ze na een cursus van vier uur – één avondje – stopte en nooit meer een sigaret opstak. “Iedereen daar stond in de pauzes nog te roken, maar gooide aan het einde van de avond het pakje sigaretten in de prullenbak. Blijkbaar had ik ook nog steeds die knop. Ik bleek prima zonder sigaret te kunnen, maar voelde niet eerder de behoefte om te stoppen. Waarom toen wel? Ik kan niet uitleggen wat er gebeurde, maar feit is dat in vier uur tijd twintig jaar werd gewist.”

Amanda is er blij mee. “Heel blij zelfs! Ik ruik en proef alles beter, ben veel minder snel buiten adem en als ik verkouden ben, krijg ik het niet meer zo benauwd. Dat vertel ik mijn kinderen ook. Ik hoop natuurlijk dat zij niet gaan roken.”

“Ik had voor die tijd nooit een poging ondernomen, dus blijkbaar vond ik het nooit noodzakelijk. Ik denk echt dat iedereen het kan, met de juiste mindset. Je moet niet zeggen ‘ik ga het proberen’ maar ‘ik ga stoppen’. Want uiteindelijk is er nooit een goed moment. Dat was het die avond dat ik de cursus deed ook niet, maar ik stopte toch. En het voelt nog steeds heel goed.”

Stoppen met roken is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het kán wel. Omdat een stoppoging niet altijd makkelijk is, biedt PUUR rookvrij hulp. Of je nu met een groepstraining meedoet of stopt met behulp van het Stopplan is aan jou. Voor alle stopmethoden geldt: uiteindelijk denk je dat er nooit goed een moment is, maar als je het doet, levert het je ook écht iets op. Ontdek hier alle voordelen, welke ontwenningsverschijnselen je kunt verwachten en hoe je PUUR kunt worden op jouw manier. Wat wordt jouw stopdatum?

In samenwerking met Rijksoverheid

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme