Redactie
Redactie Kids 1 aug 2015

Naakt zijn binnenshuis: natuurlijk of no-go?

Vorige week barstte op de Facebookpagina van Famme een discussie los naar aanleiding van ons artikel met daarin de vraag of jouw kind bloot op het strand rondloopt. De vraag maakte de nodige gemoederen los, waarbij teksten als ‘pas op voor vieze mannetjes’, ‘dat is privé’, ‘nooit buitenshuis’ en ‘ultieme vrijheid’ elkaar in rap tempo afwisselden.

Omdat dat juist dat één van de dingen is waar Famme voor bedoeld is – om onder ‘ons’ ervaringen, meningen en inzichten te delen – zijn we dit keer heel benieuwd naar de manier waarop jullie thuis met het volgende ‘issue’ omgaan: naaktheid.

De vraag

Is bij jullie thuis alles open en bloot, of houden jullie deuren van wc’s en badkamers het liefst gesloten? Is daar een bepaalde leeftijd aan verbonden of geldt dat beleid voor alle leeftijden en alle gezinsleden?

Wat vinden ze er zelf van?

Ook vaak gehoord: ouders die geen moeite hebben met blootheid, maar waarvan de kinderen zich er niet prettig bij voelen, vooral naarmate ze ouder (richting puberteit) worden.

Zomaar wat meningen…
Ik vroeg het random aan een paar vriendinnen met kinderen in de leeftijd van 2-12 jaar. Vriendin A) ‘Als mijn man gaat douchen, vindt mijn dochter dat heel interessant. Wij vinden het heel belangrijk om daar niet moeilijk of geheimzinnig over te doen, omdat je dan zijn piemel tot iets ‘geheims’ of misschien zelfs ‘engs’ maakt. Kortom: bij ons geen gesloten deuren-politiek. Behalve als er gepoept wordt, dan heeft iedereen toch even behoefte aan privacy.’ Vriendin B: ‘Ik kom zelf uit een gezin waar openlijk bloot not done was; mijn moeder vond het heel onprettig als ik haar kamer binnenkwam als zij niet aangekleed was. Daardoor was ik vroeger behoorlijk preuts, ongemakkelijk met mijn lichaam en, later, met seksualiteit. Daarom mogen mijn dochters en zoon altijd binnenkomen, ook zonder te kloppen.’

Wat vindt een (willekeurige) man?
Vriend C: ‘Laatst stond ik onder de douche met mijn dochter van 1,5. Ze keek uitvoerig naar mijn geslacht en begon er een beetje mee te friemelen. Ik wilde niet heel raar reageren, maar vond het toch niet heel gemakkelijk. Dat samen douchen zal ik in de toekomst toch vaker door haar moeder laten doen.’

We zijn benieuwd: hoe gaat het er bij jullie aan toe? Reageer op onze Facebook.

Lees ook: 18 dingen die je niet meer erg vindt nu je kinderen hebt >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Naakt zijn binnenshuis: natuurlijk of no-go?
Sluiten