Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Gezondheid 28 mei 2020

7 redenen waarom jij iedere nacht op hetzelfde tijdstip wakker kunt worden…

Je bent super moe en wil maar één ding; naar je bed! Het is dan ook niet gek dat je binnen één ademzucht in slaap valt. Toch krijg je het voor elkaar om midden in de nacht wakker te worden. En dit keer weer rond 02:45 uur. Hoe kan dit nou?

Mits het af en toe gebeurt is het niet raar dat je s’nachts wakker wordt. Gebeurt dit vaker én meestal rond hetzelfde tijdstip? Dan kan dit het volgende zeggen over je gezondheid.

1. Insomnia

Na urenlange plafondsessies val je dan ein-de-lijk in slaap… Om midden in de nacht wakker te worden en het riedeltje van vooraf aan te herhalen. Insomnia is geen pretje, lees hier de symptomen + tips!.

2. Maagpijn

Juist omdat je ‘s nachts stilligt en niet eet kan je maag op dit moment heftig reageren. Heb je last van hele erge pijn en/of verstoort de maagpijn je slaapritme? Schakel dan een arts in!

3. Angst

Ben je ergens bang voor? Loop je met angsten rond? Of heb je last van nachtmerries? Angstige gevoelens kunnen je nachtrust flink verstoren. Gelukkig zijn er tal van manieren om je geest te ontspannen voor je in slaap valt, zoals mediatie en ademhalingsoefeningen.

LEES OOK: Dit verklapt jouw droom over de kwaliteit van je nachtrust

4. Blaasproblemen

Is de reden dat jij wakker wordt een overvolle blaas en helpt het niet om minder te drinken? Ai, s’nachts wakker worden om te plassen kan duiden op diabetes of blaasproblemen. Een doktersbezoekje kan geen kwaad!

LEES OOK: Ontwaak je midden in de nacht om te plassen? Dit zou weleens de reden kunnen zijn!

5. Diabetes

Vaak wakker worden komt sowieso voor bij mensen met diabetes. Gaat dit gepaard met dorst, trek en wankelen? Laat je even checken bij de huisarts.

6. Slaapapneu

Soms kan s’nachts wakker worden te maken hebben met slaapapneu, oftewel niet ademen tijdens je slaap. Slaapapneu gaat gepaard met een slaperig gevoel, stemmingswisselingen, luid snurken en snakken naar adem. Om de diagnose slaapapneu te krijgen moet je even langs je arts.

7. Alcohol

Toegegeven; een slaapmutsje is soms alles wat je nodig hebt om in slaap te vallen. Toch draagt een alcoholische versnapering niet altijd bij aan een goede nachtrust. Vermijd alcohol ongeveer 3 uur voor het slapengaan om alles uit je schoonheidsslaapje te halen!

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Romper

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
7 redenen waarom jij iedere nacht op hetzelfde tijdstip wakker kunt worden…
Sluiten