Nachtmerries: dit is waarom je kind soms zo heftig droomt
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.famme.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F12%2Fmeisje-ligt-te-slapen-in-bed.jpg)
Schrikt je kind soms (huilend) wakker uit een nachtmerrie of heftige droom? Niet per se zorgwekkend, maar wel erg vervelend. Het heeft echter een belangrijke functie. Dit onderzoek legt uit hoe dat zit.
Er is al veel onderzocht over dromen. In de jaren ’50 beweerde een groep wetenschappers dat dromen het gevolg is van automatische hersenprocessen. In feite dus niets meer dan ‘neurologische onzin’, zoals werd gezegd. Later werd dat ontkracht en werd gezegd dat er duidelijke samenhang is tussen dromen en emotionele situaties in het dagelijks leven.
Toneelstuk
Nieuw onderzoek toont echter aan dat dromen juist te maken hebben met primaire behoeften en aanpassingsvermogen. Daaruit komt een interessante theorie: een droom is een soort toneelstuk van verbeeldingen tijdens je slaap.
Emoties
Kinderen dromen vaker – ze slapen immers meer – en heftiger dan volwassenen. In hun dromen gaan ze vaak op jacht, vliegen ze en maken ze de verhalen bewuster mee. De droom is vaak gerelateerd aan menselijke emoties als seksualiteit, agressie, welzijn, sociale interactie en angst voor de dood. Het bizarre verhaal wordt veroorzaakt door spontane creativiteit. Daardoor wordt het brein gestimuleerd om te bedenken wat er ooit allemaal zou kunnen gebeuren. En wat je op dat moment kan doen.
Voorbereid voor later
Een belangrijke functie hiervan is oefenen hoe je in bepaalde situaties moet reageren als ze echt zouden gebeuren. Kinderen zouden volgens dit onderzoek dus beter voorbereid zijn als ze later iets heftigs uit hun droom meemaken. Belangrijke vaardigheden die daarbij worden ontwikkeld zijn creativiteit, flexibiliteit en instinct.
En wij dan?
Volgens psychoanalist Jeffrey Sumber is de grootste misvatting rondom een droom dat het onze dagelijkse gebeurtenissen reflecteert. Hij beweert ook dat dromen voor een groot gedeelte met zelf-ontdekking te maken heeft. Je leert beter met emoties omgaan en dingen in een groter geheel te zien. ‘Een droom slaat een brug tussen wat we dénken te weten en wat we echt weten. Dromen leren ons daardoor om te gaan met lastige of heftige emoties in een veilige omgeving.’
Heb je zelf ook van die onverklaarbare dromen? Check dan hier wat ze betekenen.