Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Gezondheid 29 aug 2018
Leestijd: 4 minuten

Dit kan de reden zijn waarom je zo moe bent na een goede nachtrust

Denk je een keer lekker te hebben geslapen, ben je de volgende dag alsnog heel moe. Hoe kan dat toch?
We’ve all been there. Na een steady nacht goed te hebben geslapen, word je moe wakker.

Er zijn hier een aantal redenen voor te bedenken, zeggen verschillende experts. Van hormonen tot bananen: dit kunnen de redenen zijn waarom je na acht uur slaap nog steeds moe wakker wordt:

Je hormonen zijn ‘uitgeschakeld’

Wanneer het testosteronniveau afneemt, kan dat al een oorzaak zijn voor een lage energie gedurende de dag. Het testosteronniveau van mannen neemt van nature af wanneer ze ouder worden, en het vaderschap kan ook een laag testosteron veroorzaken. Eenvoudige veranderingen in de levensstijl, zoals meer bewegen en investeren in een gezond dieet, kan voorkomen dat mannen zo’n lage energie hebben.

Je krijgt niet genoeg natuurlijk licht

‘Blootstelling aan licht stimuleert je hersenen en je lichaam, waardoor je wakker en alert bent’, legt verpleegster Rebecca Lee uit. Medewerkers die in een slecht verlicht kantoor zitten, kunnen zich moe voelen, ongeacht hoeveel ze hebben geslapen. Als je uitgeput bent, probeer dan naar buiten te gaan – het natuurlijke licht zou de boost kunnen zijn die je nodig hebt. En als dát niet helpt, laat onderzoek zien dat schreeuwen (vooral de energie die dat vrijgeeft) en adrenaline kan stimuleren. Het is best sociaal acceptabel om jezelf buiten wakker te schreeuwen 😉

Let eens op je ademhaling

‘Mensen met slaapapneu slapen vaak genoeg uren ‘s nachts, maar snurken hard, worden vaak wakker en maken anderen ook wakker’, zegt huisarts Crystal Bowe. Slaapapneu kan de bloeddruk ook doen toenemen, wat de algehele vermoeidheid vergroot – naast het feit dat de slaap natuurlijk constant wordt onderbroken.

Misschien heb je een probleem met je schildklier

De schildklier, een kleine vlindervormige klier in de nek die het metabolisme en de spijsvertering reguleert, kan veel problemen veroorzaken als het niet goed werkt. Als er iets met je schildklier is, resulteert dat in uitputting, maar het kan ook zorgen voor constipatie, een droge huid en wat haaruitval. ‘Wanneer er iets met de schildklier is, kan deze zijn rol niet goed vervullen om de processen van ons lichaam op volle snelheid te houden,’ zegt Shah, een arts.

De traditionele rolverdeling in het huishouden begint al bij kinderen, laat onderzoek zien

Je moet meer bewegen

Wanneer je niet veel beweegt, kan dat de zeker een oorzaak van vermoeidheid zijn. Omgekeerd verhoogt lichaamsbeweging de energie en neemt de kans af om zonder reden moe te worden, blijkt uit onderzoeken.

Je drinkt niet genoeg water

Er lopen veel mensen de hele dag gedehyrdrateerd rond zonder dat ze het beseffen. Uitdroging zorgt ervoor dat mensen zich moe voelen en kan ook spierpijn veroorzaken. Bovendien, als je niet genoeg water drinkt, moet je lichaam ook harder werken. ‘Wanneer je lichaam uitgedroogd is, neemt je algehele bloedvolume af, waardoor je lichaam harder werkt om zuurstof en voedingsstoffen door het lichaam te sturen,’ zegt Lee.

Of je drinkt juist teveel bier

Na een paar biertjes (of wijn) op een borrel na werk kan het lijken alsof het je helpt te ontspannen na een stressvolle dag, maar het kan juist bijdragen aan vermoeidheid door uitdroging. Alcohol vermindert ook de hoeveelheid REM-slaap die je krijgt, waardoor een volledige nacht van gesloten ogen minder succesvol kan zijn. ‘Veel mensen ontspannen graag na een drukke dag met een drankje in de avond – of twee,’ zegt Shah. ‘Helaas kunnen die drankjes er de volgende ochtend voor zorgen dat je je vermoeid voelt.’ Hmm, herkenbaar…

Cafeïne is ook een boosdoener

Koffie gebruiken om nog even wakker te blijven, doe je dat weleens? Cafeïne blokkeert de adenosine-receptoren in de hersenen wat wil zeggen dat het ontvangen van een cruciale chemische stof die mensen helpt om slaap- en waakcycli te reguleren wordt geblokkeerd. ‘Je lichaam produceert nog steeds adenosine wanneer je koffie hebt gedronken, maar de effecten ervan zijn vertraagd, waardoor je het allemaal tegelijk voelt zodra de cafeïne-uitbarsting is verdwenen’, zegt Shah.

Je eet niet genoeg van de juiste voedingsmiddelen

Dieet kan een impact hebben op je energie. Simpele koolhydraten zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel stijgt en daalt, wat maar zorgt voor een korte piek waarna je een dip krijgt en je je vermoeid kunt voelen. Eet je wel genoeg voedingsmiddelen die je genoeg energie geven om een dag door te komen? Bananen zitten bijvoorbeeld vol magnesium, evenals kersen volzitten met melatonine. Een tekort aan ijzer, vitamine D en andere voedingsstoffen kunnen je vermoeid doen laten voelen.

Je slaapt te lang

Ook wel bekend als de slaapkater. ‘Als je te lang slaapt, wordt je biologische klok weggegooid en communiceren de cellen niet met het lichaam dat het tijd is om op te staan’, zegt Lee. Toch lijkt het idee van moe zijn omdat ze te veel slaap hebben voor de meeste ouders erg ver weg – of op zijn minst een risico dat ze bereid zijn te nemen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme