Redactie
Redactie Kids 20 apr 2017
Leestijd: 2 minuten

Nagelbijters en duimers hebben minder kans op allergieënDuimen is een van de allereerste vaardigheden die de meeste baby’s moeiteloos onder de knie krijgen – ze beginnen er immers al mee als ze nog in de baarmoeder zwemmen. De eerste jaren is het lief en schattig, maar een kind dat zeven is en nog steeds een duim in haar mond heeft, vinden mensen niet per se schattig, eerder een tikkie vreemd. We zijn geneigd onze kinderen duimen af te leren, net als neuspeuteren en nagelbijten.

Dat afleren doen we niet alleen, omdat het er wellicht apart uitziet, maar meer nog omdat het onhygiënisch is. Kindervingers zitten immers overal aan, in en tussen voordat ze in de mond gestopt worden. Bacteriën en kans op ziektes, dat verhaal. Bovendien zou het ook nadelige gevolgen hebben voor de spraak en het gebit van de duimer.

Nagelbijten + duimen = allergievrij


Echter, wetenschappelijk onderzoek dat veertig (!) jaar in beslag nam, levert bewijst dat duimen en nagelbijten voor kinderen tussen 5 en 11 jaar juist helemaal niet zo slecht zou zijn als men denkt – integendeel. Uit het onderzoek blijkt dat kinderen die regelmatig duimden en/of op hun nagels beten, op latere leeftijd minder gevoelig voor allergieën zijn. Sterker nog: kinderen die op hun nagels beten én duimden, kwamen het meest allergievrij uit de test.

LEES OOK: Bang voor een pinda-allergie? Eet pindakaas!

Met andere woorden: kinderen die meer in aanraking komen met bacteriën – doordat ze regelmatig (vieze) vingers in hun mond hebben, hebben minder kans op allergieën. Deze aanname borduurt voort op de zogeheten hygiëne hypothesis – een idee dat oorspronkelijk uit de vorige eeuw stamt, en dat stelt dat er een relatie bestaat tussen o.a. eczeem, astma en allergieën – en het feit dat kinderen in hun eerste levensjaren te weinig blootgesteld worden aan verschillende bacteriën.Bacteriën zijn niet schadelijk, eerder gunstig


Volgens die opvatting is contact met bacteriën noodzakelijk om een kind te helpen een immuunsysteem op te bouwen om tegen ziektes te vechten, en werkt het dus juist contraproductief om (te) bacterie-avers te zijn. De hypothese is nog altijd controversieel, maar dit onderzoek lijkt wederom een bewijs te zijn dat (te) veel hygiëne niet per se goed is, maar eerder schadelijk voor onze gezondheid.

En tot slot: de onderzoekers sloten overigens uit dat de resultaten beïnvloed werden door externe zaken zoals huisdieren, ouders met allergieën, borstvoeding en sociaal-economische status.

Duimen slecht voor het gebit? Deze kindertandarts is het daar niet mee eens.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Nagelbijters en duimers hebben minder kans op allergieën
Sluiten