Nanny deelt: zo voed je je kinderen op tot gelukkige, succesvolle mensen
Dan heb je een kind op de wereld gezet en moet je het naast in leven zien te houden ook nog eens de nodige dosis zelfvertrouwen meegeven. In de hoop dat ze dan later geslaagde volwassenen worden – wat dat dan ook mag betekenen.
Ikke, ikke, ikke
Maar hoe voed je je kinderen op tot zelfverzekerde mensen zonder dat ze doorslaan in arrogantie? Zelfvertrouwen is niet per se het tegenovergestelde van verlegen of bescheiden zijn. Zelfvertrouwen draait om integriteit en veerkracht. Het gaat om blij zijn met jezelf en alleen jezelf als maatstaf nemen. Het gaat om eerlijk zijn over wie je bent, je tekortkomingen erkennen en van daaruit groeien. Dit klinkt heel erg ‘ikke, ikke, ikke’, maar het is belangrijk dat zelfvertrouwen uit jezelf komt en niet uit externe krachten. Mensen met zelfvertrouwen hebben een positief effect op de wereld omdat ze in zichzelf en hun potentie geloven in plaats van zich in bochten te wringen om erkenning te krijgen.
Het is een misvatting dat je ermee geboren moet zijn. Kijk hoe ver je zelf bent gekomen sinds de middelbare school. Florence Ann Romano werkte als professioneel nanny en weet daardoor als geen ander hoe je een kind zelfverzekerd op laat groeien.
1. Vier hun positieve eigenschappen en de moeite die ze daarvoor doen
‘Ik zeg altijd dat er een dunne lijn is tussen zelfverzekerd en arrogant. Opgroeiende kinderen komen in de huidige wereld een hoop uitdagingen onder ogen, waarvan denken dat je ergens recht op hebt een van de grootste is. Kinderen denken dat alles ze aangereikt moet worden. Prijs wat je kind goed doet en moedig zo goed gedrag aan. Het helpt ze in het streven de beste versie van zichzelf te zijn en motiveert ze op de momenten dat een kind denkt dat het iets niet kan.
Prijs je kind om het harde werken dat het ergens in heeft gestoken, niet (alleen) het talent an sich. Het is de moeite waard om de intenties en de moeite te benadrukken. Daarmee moedig je ook intrinsieke motivatie aan.
2. Koester passie in plaats van streven naar perfectie
Zelfvertrouwen is blij zijn met wie je bent, niet je zelfwaarde ophangen aan hoe je eruit ziet of hoe succesvol je bent. Je kinderen vieren om wie ze zijn en wat ze bijzonder maakt, is het recept voor zelfliefde. Je wil dat je kinderen weten dat ze veel kunnen bereiken door hard te werken. Dus ook al zijn de interesses van je kind anders dan die van jou, vinden ze iets leuk wat niet per se populair is – ze aanmoedigen nieuwe dingen te ontdekken en uit te vinden waar ze goed in zijn, geeft een enorme boost. Dit komt gedeeltelijk doordat passie plezier, hard werken en een voldaan gevoel teweeg brengt.
3. Geef de ruimte om fouten te maken en praat erover
Een van de moeilijkste dingen die er is: je kind de ruimte geven om onderuit te gaan. Maar hoe moet een kind anders lenen dat risico nemen wordt beloond en dat mislukkingen onderdeel zijn van het leven? Dat is een doorgaand proces waar we ons hele leven zoet mee zijn. De teugels laten vieren is een beetje eng, maar dat betekent niet dat een kind er alleen voor staat als het misgaat of gekwetst raakt. Jij bent er om ze door die fout te laten navigeren zodat ze leren hoe ze dat later in hun eentje kunnen doen.
Stop met controleren en begin met coachen. Als je alles uit handen neemt, beroof je een kind van z’n competenties. Als een kind zelf actief bijdraagt aan de groei die ontstaat uit het een keer verprutsen, begrijpen ze ook beter waarom een keus verkeerd was.
4. Maak geen vergelijkingen
Het ultieme doel is een kind in te laten zien dat het goed is zoals het is en zichzelf niet hoeft te vergelijken met een ander. Dat is natuurlijk een stuk makkelijker gezegd dan gedaan. Een kind laten zien dat het niet alleen is, is een goede tactiek. Toon je eigen zwaktes, vertel waar je zelf mee hebt geworsteld of wat er op dit moment speelt waardoor je goed begrijpt hoe hij/zij zich voelt.
5. Wees het goede voorbeeld
Je kan je kinderen niet geven wat je zelf niet hebt. Kinderen kijken naar de volwassenen in hun leven en bootsen dat gedrag na. Als jij jezelf constant omlaag haalt, lijkt dat normaal. Als je jezelf op iets betrapt wat je nooit zou zeggen tegen een vriendin of familielid, praat je waarschijnlijk jezelf naar beneden. Wees aardig voor jezelf. Vergeet niet dat blij zijn de sleutel is naar zelfvertrouwen. En zonder zelfvertrouwen is geluk een stuk lastiger te bereiken.