Naomi (36) belandde in de schulden: ‘Ik wilde 20.000 euro aflossen voordat ik moeder werd’

Gesponsord Commerciële Redactie 1 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

Nu komt het grote geld, dacht Naomi toen ze haar master op zak had. Maar dat grote geld kwam niet en ze had wel schulden. In deze serie over praten over geld, die we samen met Rabobank maken, deelt ze haar waardevolle geldlessen.

Onlangs viel er een blauwe brief op haar deurmat in het Spaanse Sevilla; post van de Belastingdienst over een betaling van 10.000 euro. “Als je alleen even vluchtig kijkt, schrik je”, zegt Naomi Rustenberg (36). “Gelukkig hoefde ik dit bedrag niet nu te betalen. Het was slechts een mededeling dat het me 10.000 euro kost als ik, nu ik in Spanje woon, mijn Nederlandse pensioen laat uitkeren.”

Droombaan

Loos alarm dus, maar de brief bracht Naomi wel weer even terug naar de tijd dat ze flinke schulden had. Weliswaar niet bij de Belastingdienst, maar bij DUO. Ze had haar bachelor gehaald dankzij de financiële steun van haar ouders. Toen begon ze aan een master, zonder financiële steun. Bovendien was ze net van haar studentenwoning verhuisd naar een eigen huisje in een andere stad, waardoor ze haar bijbaan kwijt was. En ze ging stage lopen in het buitenland.

“Ik was zo gewend aan een bepaalde leefstijl”, vertelt ze nu. “Mijn inkomsten werden minder en mijn vaste lasten hoger, maar ik ging niet heel anders leven. Dankzij de lening hoefde dat ook niet. Ik dacht steeds: als ik klaar ben met die master wacht daar die droombaan en het grote geld. Maar tweeënhalf jaar later, toen ik klaar was, lagen de banen niet voor het oprapen. Dus dat grote geld kwam niet en de schuld bleef.”

Schuldgevoel

Naomi durfde in eerste instantie niets te zeggen tegen haar ouders. “Ik voelde me schuldig, ze hadden mij tenslotte op weg geholpen door bij te dragen aan mijn bachelor. Bovendien had ik nu dus een goede opleiding, maar kon ik geen baan vinden. En die 20.000 euro vond ik echt een enorm bedrag voor iemand die nog alles moest opbouwen. Gaat het me wel lukken om hier nog vanaf te komen?”

De grote motivatie om haar schulden af te lossen, was dat ze pas moeder wilde worden als ze schuldenvrij was. “Ik wist dat de schuld me zou belemmeren om bepaalde stappen in mijn leven te nemen en wilde al helemaal geen geldzorgen met een kleintje erbij.”

Grote steun

De eerste stap: toch het gesprek aangaan met vriendinnen en later ook met familie. “Ze bleken allemaal juist een grote steun te zijn. Mijn familie had er alle begrip voor dat ik nu wat kleinere cadeaus kocht voor een verjaardag. Mijn vriendinnen snapten dat ik niet meer elke week mee kon gaan borrelen of uit eten. Soms betaalden ze iets voor mij. Ik voelde me er niet zielig door, maar juist moediger. Ik ging van ‘kan ik dit wel’ naar ‘dit kan ik’.”

In kleine stapjes kwam ze van haar schulden af. “Eerst door mijn leefstijl aan te passen: opletten met boodschappen, vaker fietsen of lopen in plaats van het ov nemen. Toen ik eenmaal een baan had, kon ik ook een vast bedrag per maand aflossen. Incidenteel loste ik extra af, bijvoorbeeld als ik een financiële meevaller had. Het helpt als je een doel hebt. Ook kleine beetjes aflossen, voelt dan al goed.”

Waardevolle geldlessen

Ze woont sinds eind 2019 in Spanje, samen met haar man en twee kinderen, en is zelfstandig ondernemer. “Sommige maanden verdien ik hartstikke goed, andere maanden wat minder. Als je dan te maken krijgt met hoge inflatie en stijgende energiekosten is dat een beetje schrikken. Maar ik ben nu veel beter voorbereid en raak minder snel in de stress, want ik weet dat het me lukt. Ik heb een buffer en pas mijn leefstijl makkelijker aan als dat nodig is om rond te komen.”

Ze blogt nu over financiën en deelt daar tips, want die heeft ze door haar ‘waardevolle geldlessen’ genoeg. “De allerbelangrijkste tip is: communiceer. Praat over je geldzorgen met anderen, want je hebt support nodig om eruit te komen. Tip twee is dat je grenzen moet stellen, voor jezelf – bijvoorbeeld door je leefstijl aan te passen – en voor anderen. Jij moet bij je omgeving aangeven wat haalbaar is voor jou en wat niet. De laatste tip is: stel doelen. Het werkt zo motiverend als je jezelf voorhoudt wat je straks weer kunt doen als je een bepaald bedrag hebt afgelost.”

Geldzorgen? Het kan iedereen overkomen. Vooral nu, in een periode waarin vrijwel iedere Nederlander de inflatie en de stijgende energiekosten in de portemonnee voelt en geldzorgen toenemen. Praten over je geldzorgen vermindert financiële stress en geeft meer inzicht in je geldzaken. Je kunt met je vragen terecht bij het Rabo Team Hulp bij Geldzorgen. Dit team biedt een luisterend oor en kijkt samen met jou naar oplossingen. Het is daarmee een eerste stap naar een financieel gezonder leven.

In samenwerking met Rabobank

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme