Susan Dalstra
Susan Dalstra Eten 24 jan 2018
Leestijd: 3 minuten

Het is Nationale Pindakaasdag: 8 redenen om altijd een pot in huis te hebben

Wie is er niet groot mee geworden? En nog steeds worden we ontzettend gelukkig van een ouderwetse boterham met pindakaas. Of nog beter: een boterham met nootjespindakaas en chocoladevlokken. Mmm… 

Nationale Pindakaasdag

Maar voor we nu wegdrijven bij fantasieën over zo’n Snickers-broodje nu eerst in het kader van Nationale Pindakaasdag een ode aan pindakaas. Want wist je dat je er veel meer mee kan dan het simpelweg op je boterham smeren? 8 redenen om voortaan altijd een pot in huis te hebben:

1. Kauwgom verwijderen

Ik was vroeger zo’n kind dat slierten trok van haar kauwgom. Dat was naast heel vies ook heel onhandig want 9 van de 10 kier eindigde zo’n sliert in je haar. In de tijd dat Google nog niet eens bestond, was m’n moeder zo slim om pindakaas in m’n haar te smeren om de kauwgom eruit te krijgen. De oliën in pindakaas maken de kauwgom minder plakkerig waardoor het makkelijker loskomt. Stinkt een uur in de wind, dus wel even uitspoelen met shampoo hè.

2. Tegen de hik

Heel langzaam die dikke, plakkerige pindakaas opeten doorbreekt je slik- en adempatroon wat precies nodig kan zijn om van de hik af te komen. Is ook een veel leuker alternatief dan heel lang je adem inhouden of op je kop gaan staan.

3. Krassen fiksen

Houten meubels met krassen? Je kan het proberen te fiksen door er, jawel, pindakaas op te smeren. De kras gaat niet weg, maar de olie in de pindakaas zorgt ervoor dat het oppervlak weer glad wordt. Het oppervlak lichtjes inwrijven met pindakaas, even laten intrekken en dan de overtollige pindakaas verwijderen met een doekje. Tada! Je kan hetzelfde trucje toepassen op cd’s en dvd’s met krassen.

4. Het gebruiken als scheergel

Hey: we zeggen niet dat je het moet doen, maar het kán wel. Het is goedkoper dan scheergel, werkt net zo goed en de olie in de pindakaas voedt je huid ook nog eens als een malle. Zie je je zelf al onder de douche staan met een pot pindakaas? Stuur ons please een foto als je het gaat proberen. #vindenweleuk

5. Stickers verdwijnen

Je kent ze wel, die stickers onder je nieuwe schoenen die je er nooit normaal af kan trekken zonder dat de helft blijft plakken. Het idee is hetzelfde als bij kauwgom: de vettige pindakaas maakt de sticker minder plakkerig waardoor je het er zo afwipt.

6. Het gebruiken in hartige gerechten

Pindakaas door de havermoutpap of om appelpartjes in te dippen: heerlijk. Maar wist je dat het ook een top toevoeging is aan hartige gerechten? Een lik pindakaas maakt instant noodles nog lekkerder en maakt een saus of stoofpotje wat dikker.

7. Vetbol voor vogels

Leuk om met kinderen te doen: een vetbol maken die je kan ophangen in de tuin voor de vogels. Dat kan dus super simpel. Het enige wat je nodig hebt is een dennenappel, pindakaas, wat zaden en draad. Bedek de dennenappel met pindakaas en rol hem door de zaden voordat je hem als vogeltraktatie ophangt in de tuin.

8. Leer laten glanzen

Leren bank die een beetje dof is geworden? Met een paar dotten pindakaas ziet ‘ie er weer uit als nieuw. Wrijf het in het materiaal door kleine cirkels te maken met je vingers en gebruik dan een handdoek of washandje om het er weer af te halen. Deze hack doet het ook prima op leren schoenen. Misschien wel even geurstokjes in huis halen om te voorkomen dat je een huis ruikt naar een soort pindakaas-oase…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mentalfloss

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Het is Nationale Pindakaasdag: 8 redenen om altijd een pot in huis te hebben
Sluiten