wpkadmin
wpkadmin Persoonlijk juli 10, 2018

Natural parenting, bestaat dat eigenlijk wel?

Natural parenting, in het Nederlands ‘natuurlijk ouderschap’, wordt ook wel attachment parenting genoemd. Het is een opvoedmethode waar heel wat ouders bij zweren, schreven we al eerder. Natural parenting draait om gehechtheid van de baby aan zijn of haar ouder. Oftewel: hoe dichter je bij je dreumes in de buurt bent, hoe meer veiligheid je biedt.

Bovendien richt je je heel erg op de behoeften van je kind. Wil je zoontje of dochtertje ineens borstvoeding als je middenin een telefoongesprek zit? Tuurlijk, doen we gewoon. Overdag slapen? Gewoon ernaast gaan liggen. Het gaat daarnaast om veel praten en veel luisteren.

Wat is natuurlijk?

Zeker met dat laatste is niets mis (integendeel), maar je kunt het ook te ver doorvoeren, merkt Claire Kirby terecht op op The Huffington Post. ‘Natuurlijk’ impliceert dat het zonder moeite gaat, dat je je kinderen opvoedt zoals mensen dat al eeuwen doen. Dat laatste is misschien wel waar, maar het kost júist ook veel moeite om constant met je kind bezig te zijn.

“Het is ook natuurlijk om een keer behoefte te hebben aan een pauze”, schrijft Claire. “Om heel graag acht uur achter elkaar te willen slapen zonder onderbrekingen, om in een kussen te willen schreeuwen als je de jingle van het favoriete programma van je kindje hoort en om te willen huilen als je kind weer eens vraagt waaróm iets dan zo is.” Weet jij veel.

LEES OOK: Hoe natuurlijk is een babyproduct écht als er ‘natuurlijk’ op de verpakking staat?

Bovendien kan het niet bij iedereen natuurlijk gaan. Sommige mensen hebben een keizersnede nodig in plaats van een natuurlijke bevalling, andere kunnen borstvoeding simpelweg niet aan – hoe goed de dichtbijheid ook mag zijn voor je dropje.

Kritiek op natural parenting

“Ik denk dat het woord ‘natuurlijk’ ervoor zorgt dat we ons juist schuldig voelen als het een keer níet natuurlijk gaat”, schrijft Claire. Dat lijkt haar (en ons) niet de bedoeling: natuurlijk is niet beter dan welke manier van opvoeden dan ook. Als het voor ons niet natuurlijk voelt, dan moeten we onszelf dat niet kwalijk nemen. Ouderschap is soms moeilijk, en dat mogen we ook gewoon toelaten.

Ook andere ouders hebben natural parenting trouwens bekritiseerd. Zo zou de opvoedstijl niet (genoeg) zijn gebaseerd op onderzoek, en zouden kinderen zo niet zelfstandig worden. Natuurlijk is het meer dan prima als het natural parenting voor jou goed voelt, maar het is wel handig om stil te staan bij zowel de voor- als nadelen.

Reageer op artikel:
Natural parenting, bestaat dat eigenlijk wel?
Sluiten