Onderzoek: vrouwen die omringd zijn door natuur, leven langer

Dit is de allerbeste reden om niet meer alleen te dromen over een huisje in de natuur, maar het gewoon werkelijkheid te laten worden. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat vrouwen die omringd zijn door natuur, een stuk langer leven dan vrouwen die in een minder bosrijk gebied wonen.

Bosrijk gebied

Dat het bos goed is voor je gezondheid wisten we wel, maar dat het er ook echt voor zorgt dat je langer leeft is nieuw voor ons. Hoe gelukkig je ook bent in de stad, die cocktail van uitlaatgassen met een vleugje CO2 en een aroma van roet is niet best voor je gezondheid. Je kunt daarom volgens onderzoek van Harvard maar beter in een gebied wonen waar veel groen te vinden is.

Groot onderzoek

Voor het onderzoek zijn ruim 108 duizend Amerikaanse vrouwen onderzocht, door middel van data uit hun ziekenhuisdossier. Het onderzoek ging niet over één nacht ijs, want alle data tussen het jaar 2000 en 2008 zijn geanalyseerd. Onderzoekers hebben bij het analyseren vooral gekeken naar de link tussen de doodsoorzaak van de vrouwen die tussen deze jaartallen zijn overleden, hun leeftijd en hun woonplaats.

LEES OOK: 15 dingen die iedereen tijdens de herfst nostalgisch maakt

Ademhalingsziekten

Ze ondervonden dat de vrouwen die in een groen gebied woonden zeker twaalf procent minder kans hebben op een vroege dood dan vrouwen die in een gebied wonen waar amper groenvoorzieningen in de buurt zijn. Deze resultaten zijn helemaal duidelijk als je kijkt naar waar de vrouwen uit het onderzoek aan dood zijn gegaan. Vrouwen die in een bosrijk gebied wonen, zijn 34 procent minder overleden aan de gevolgen van ademhalingsziekten en 13 procent minder aan kanker dan vrouwen die in bijvoorbeeld een stad zonder rijke groenvoorziening woonden.

Vaker naar het bos

Als je denkt dat dit alle voordelen van het wonen in de natuur woonden, doen we er nog even een schepje bovenop. Vrouwen die in een natuurrijk gebied wonen, ademen schonere lucht in, ervaren een rustiger bestaan zonder al teveel stress, en hebben over het algemeen meer ruimte voor fysieke beweging. Ze gaan er sneller op uit om te wandelen of hard te lopen, wat weer zorgt voor een fitter lijf én hoofd. Een goede reden om wat vaker het bos op te zoeken dus, als je in een drukke stad woont.

7 x ongezonde dingen die we doen, waarvan we denken dat ze gezond zijn

Reageer op artikel:
Onderzoek: vrouwen die omringd zijn door natuur, leven langer
Sluiten