Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Work & Life 25 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

5x natuurlijke schoonmaakmiddelen die al gewoon in je keukenkastje staan

Als je in de supermarkt loopt staan de schappen vol met schoonmaakmiddelen, veel schoonmaakmiddelen bevatten chemische stoffen. Voordat er van die ingewikkelde (en dure) schoonmaakmiddelen waren maakten mensen gebruik van meer natuurlijke middelen, en die werken nog steeds. Daarom vertellen wij je vijf natuurlijke schoonmaakmiddelen die gewoon in je keukenkastje staan.

Als je fabrikanten moet geloven heb je voor iedere ruimte een apart schoonmaakmiddel nodig. Voor je badkamer iets anders dan voor je keuken en voor je wc iets anders dan voor je gootsteen. Terwijl het lang niet altijd zo ingewikkeld hoeft te zijn. Met deze natuurlijke schoonmaakmiddelen kun je eigenlijk vrijwel het hele huis boenen.

Natuurlijke schoonmaakmiddelen

Natuurlijke schoonmaakmiddelen hebben veel voordelen, zo zijn ze vaak minder schadelijk voor je omgeving en voor het milieu. En ze zijn vaak ook nog eens een stuk goedkoper.

1. Azijn

Azijn is een ware krachtpatser, het is een perfecte ontkalker voor bijvoorbeeld je waterkoker of de douchekop. Maar het is ook perfect om je ramen mee te zemen en zelfs als wasverzachter. Een echt multifunctioneel natuurlijk schoonmaakmiddel dus.

2. Citroen

Ook perfect tegen kalk is citroen, wrijf een halve citroen over je kraan met kalk, even laten inwerken, afspoelen en klaar is kees. Citroen is ook goed om je snijplank schoon te maken en tegen vieze geurtjes in de prullenbak.

3. Baking soda of zuiveringszout

Oké we weten niet zeker of je altijd baking soda (ook wel zuiveringszout genoemd) in je keukenkastje hebt. Maar dat zou je wel moeten hebben. Want baking soda is super veelzijdig. Gebruik het bijvoorbeeld als natuurlijk schuurmiddel om de tegels schoon te maken. Of strooi het op je vloerkleed en zuig het een paar uur later op om alle viezigheid eruit te halen.

4. Ossengalzeep

Nog iets wat je altijd in je keukenkastje moet hebben liggen is ossengalzeep. Hiermee kun je werkelijk (oke bijna) alle vlekken uit je kleding verwijderen. Bovendien is het natuurlijk product en biologisch afbreekbaar.

5. Kokosolie

Kokosolie is niet alleen heerlijk om mee te koken, bakken en je lichaam en haar mee te verzorgen. Het is ook nog eens een goede aanvulling voor het huishouden. Poets er bijvoorbeeld je leren meubels mee of geef je houten tafel een fijne oliebeurt. Maar je kunt het ook gebruiken om stickers of lijmresten mee te verwijderen.

Lees ook:

10x gouden schoonmaaktips uit grootmoeders tijd voor een blinkend huis

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
5x natuurlijke schoonmaakmiddelen die al gewoon in je keukenkastje staan
Sluiten