Redactie
Redactie Kids 20 november 2014

Nederlander bedenkt briljant hulpmiddel voor mensen met dyslexie

Mijn eigen broertje heeft dyslexie. Daar is hij mee geboren en het zal ook nooit verdwijnen. In het Grieks betekent ‘dyslexie’ letterlijk: niet kunnen lezen. Net als alle andere dyslectici heeft ook hij moeite met lezen en spellen. Hij moest maar meedoen met het reguliere onderwijs en kreeg hooguit wat extra tijd bij toetsen. Is dat echt het enige wat we voor deze mensen kunnen doen?

Als het aan grafisch ontwerper Christian Boer ligt, zouden we dyslexie op een andere manier moeten benaderen. Bekende problemen zoals de ‘p’ en ‘d’ door elkaar halen, kun je volgens hem wegnemen met een nieuw hulpmiddel: een speciaal Dyslexie lettertype!

Het klinkt misschien simpel, maar het idee erachter is best briljant. De ontwerper, die trouwens zelf dyslexie heeft, maakt duidelijk dat de verwarring deels ontstaat doordat veel letters op elkaar lijken. Zijn oplossing: zorg dat ze minder op elkaar lijken. Klinkt logisch! Bekijk de video voor een heldere uitleg:

Het speciale Dyslexie Font trok internationaal al de nodige aandacht. Boer merkt terecht op dat ‘dyslexie geen rekening houdt met huidskleur, etnische afkomst of sociaal economische omstandigheden. Het treft mensen wereldwijd en iedereen heeft recht op dezelfde hulpmiddelen.’ Waar of niet? Ook jij kunt het lettertype uittesten, het programma is gratis te downloaden voor thuisgebruik.

Reageer op artikel:
Nederlander bedenkt briljant hulpmiddel voor mensen met dyslexie
Sluiten