Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 19 okt 2015

Nederlandse kinderen zijn het gelukkigst met hun leven

Nederlandse kinderen zijn blij met hun leven. Blijer dan hun leeftijdsgenootjes uit 34 andere westerse landen, is uit recent onderzoek ‘How’s Life’ van de OESO gebleken*. Hoe dat komt? Door de Nederlandse gezelligheid en onze praatcultuur.

Praten. Ja, dat kunnen wij nuchtere Nederlanders wel. En dat is maar goed ook, want praten lucht op. Zie die theekransjes dus voortaan maar als een therapeutische bezigheid, want het maakt je kind een stuk happier met zijn of haar leven.

Een beetje brutaliteit

Nederlandse kinderen leren om hun mond open te doen op school en mogen soms zelfs een beetje brutaliteit laten horen. Thuis praten ze ook veel met ouders over hoe hun dag was. Gezellig, tijdens het avondeten. Wij vinden dat niet meer dan normaal, maar in veel landen is dat wel anders. Bij onze Belgische buren bijvoorbeeld, wordt er een stuk minder over gevoel gepraat. En dat is duidelijk terug te zien in het onderzoek: 11-, 13- en 15-jarige kinderen uit België blijven onder het gemiddelde hangen als het gaat om levenstevredenheid.

Bron: Tumblr

Kindersterfte en pesterijen

De kinderen in de Verenigde Staten zijn het allerminst gelukkig met hun leven. Dat heeft onder andere te maken met een hoog percentage kindersterfte en veel kinderen worden gepest. In Zweden en in Italië wonen de minste pesters, maar ook Nederland komt er dicht bij in de buurt. Kinderen in ons land praten namelijk een stuk gemakkelijker over pesten. Dat geldt natuurlijk niet voor elk kind, maar over het algemeen genomen is dit wel het geval (zegt het onderzoek).

*Om de twee jaar maakt de OESO de balans van levensvreugde op. Dat wordt onder andere gepeild door middel van werkgelegenheid, gezondheid en veiligheid in 34 westerse landen.

Om gelukkig te worden hebben we deze dingen écht niet nodig >

Reageer op artikel:
Nederlandse kinderen zijn het gelukkigst met hun leven
Sluiten