Redactie
Redactie Persoonlijk 3 maart 2017

Nederlandse Rosan (33) heeft leukemie en zoekt stamceldonor om te overleven

Eigenlijk zou afgelopen dinsdag de dag zijn waarop Rosan Boersma (33) na drie jaar behandeld te zijn tegen leukemie, lachend de polikliniek van het VU-ziekenhuis in Amsterdam uit zou lopen. Schoon. Zo zou het gegaan moeten zijn.

 Het liep anders. Vorige week vrijdag werd geconstateerd dat de leukemie terug was. Vandaag ligt ze in het Spaarneziekenhuis in Hoofddorp, waar ze aan een nieuwe ronde chemo begint.

Rosan, van oorsprong Friese maar al jarenlang woonachtig in Amsterdam en in het dagelijks leven filmproducente, heeft een stamceldonor nodig. Liefst binnen drie maanden, want ‘een jaar wachten is geen optie meer’. Ze plaatste eergisteren een persoonlijke oproep op Facebook. Voor al haar vrienden, en eenieder die het kon lezen.

‘Misschien loop ik over een half jaar met jouw DNA in mijn lijf’, staat er in de oproep die binnen een dag meer dan 2000 keer werd gedeeld. ‘Ik koos bewust voor een best wel persoonlijke oproep,’ vertelt Rosan aan Famme. ‘Niet om aandacht te trekken, maar gewoon omdat ik het écht nodig heb. Het is erop of eronder, en iedereen die mijn oproep leest kan zomaar degene zijn die mijn leven redt.’

LEES OOK: Pasgeboren Britse baby is de jongste orgaandonor ooit


Eén druk op de knop en één veeg uit de wang

Haar oproep linkt naar Matchis.nl, het Nederlandse Centrum voor Stamcelonderzoek. Over het zijn van stamceldonor bestaat best wel wat onduidelijkheid, met name hoe ‘heftig’ de procedure zou zijn als je een match bent met een patiënt. Dat heeft overigens niets met bloedgroep te maken, maar echt met je DNA-structuur. Het gaat niet om een ingrijpende operatie, maar om een bloedtransfusie waarbij er via een infuus bloed uit de donor gehaald wordt.

Rosan: ‘Mensen die zich bij Matchis.nl aanmelden – een kwestie van één muisklik – krijgen een staafje thuis gestuurd om wangslijm af te schrapen. Dat sturen ze terug, en vanaf dat moment sta je in de database. Mijn DNA wordt vervolgens vergeleken met de hele database, op zoek naar een geschikte match. Let wel: mocht die gevonden worden, dan kan die persoon altijd nog weigeren.’


Doe dit voor mij én voor elkaar!

‘De kans dat er een exacte match gevonden wordt, is helaas klein. Maar áls er een match is, kan die zomaar mijn leven redden. En als niet dat van mij, misschien dat van iemand anders. Lieve mensen, doe dit voor mij en voor al die anderen!’



Famme hoopt intens dat er een geschikte stamceldonor voor Rosan gevonden wordt en wenst haar ontzettend veel sterkte en succes bij de komende zware periode. Door dit te delen, kunnen we Rosan hopelijk helpen. Deel jij dit bericht ook?

Zo ontroerend: Dit meisje ontmoet de donor die haar leven heeft gered

Reageer op artikel:
Nederlandse Rosan (33) heeft leukemie en zoekt stamceldonor om te overleven
Sluiten