Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 29 nov 2017

Nederlandse vader maakt fotoserie van zijn dochter om depressie te overwinnen

De Amsterdamse Caspar Claassen raakte in 2013 ineens in een paniekaanval. Die duurde een paar dagen, waarna hij dacht dat het stopte. Dat gebeurde niet, en de paniek leidde tot meer angstaanvallen en zelfs een depressie. Hij overwon dit met hulp van zijn nu 8-jarige dochter. Zonder dat ze het wist.

Verkeersongelukken en terroristische aanslagen

‘Vier jaar geleden raakte ik in paniek. Ik had geen idee waarom het gebeurde’, schrijft Caspar. ‘Ik was bang, verward en ontzettend emotioneel. Het bleef maar terugkomen. Steeds heftiger. Ik bedacht duizend horrorscenario’s in mijn hoofd, die misschien wel echt konden gaan gebeuren. Van verkeersongelukken tot terroristische aanslagen.’

Caspar heeft een dochter: Lora. Zij speelde veelal de hoofdrol in de enge gebeurtenissen in Caspars hoofd. ‘Van grote ongelukken tot een val op haar hoofd op het schoolplein’. Nu weet hij dat deze paniekgedachten vaker voorkomen bij vaders en moeders. Maar niet met deze intensiteit.

Slechte vader

Caspar probeerde met zijn werk als fotograaf en visueel designer door te gaan, maar al snel werkte zijn vrouw meer dan hij. Daardoor bracht hij veel tijd door met Lora. ‘Dat was vreselijk zwaar. Ik had vreselijk erge hoofdpijnen en was totaal uitgeput. Ik was immers altijd voorbereid op een erge gebeurtenis. Ik voelde me een slechte vader, omdat ik geen energie had om een goede te zijn.’

Therapeutisch

Tot hij besloot zijn dochter te fotograferen. ‘Dat werkte bijna therapeutisch. Heel langzaam voelde ik mezelf beter worden. Op de een of andere manier confronteerde ik mezelf met mijn angsten door Lora in voor mij enge situaties te fotograferen. En aan de andere kant door gewoon tijd met haar te besteden. Ik besefte langzaam dat er niks aan de hand was. Dat het goed met me ging en ook met Lora. Dat dit altijd al het geval was.’

De foto’s die Caspar van Lora maakte, wil hij in zijn boek Even Firemen bundelen, net als zijn verhaal. Om het boek daadwerkelijk te kunnen maken, is hij een crowdfundingsactie voor begonnen die morgen ten einde loopt. Caspars doel is om 9 duizend euro op te halen en zit nu op een bedrag van bijna zesduizend euro.

Fotografe maakt prachtige fotoserie van kinderen en volwassenen met albinisme

Caspar Claassen

Reageer op artikel:
Nederlandse vader maakt fotoserie van zijn dochter om depressie te overwinnen
Sluiten