Nederlandse vaders praten niet over menstruatie met hun dochters

Het leek erop dat menstruatie in Nederland geen big deal meer is. Als vrouw kunnen we er met vriendinnen openlijk over praten en we horen regelmatig dat partners erop uit worden gestuurd voor een nieuw doosje tampons (en chocola). Toch geldt dat niet voor iedereen: vaders blijken er grote moeite mee te hebben.

Maar liefst 90% van alle vaders heeft nog nooit met zijn dochter over ongesteldheid gepraat. Dit blijkt uit het wereldwijde Hygiene Matters-onderzoek van SCA.

Taboe

Het onderwerp is vooral taboe onder mannen in het algemeen. Ze vinden het lastig om het over menstruatie te hebben. 42% van de ondervraagde mannen geeft aan het onderwerp sowieso nooit aan te snijden. Ook tussen partners onderling blijft het vaak onbesproken. Slechts een derde (32%) heeft het met zijn partner wel eens over menstruatie gehad. Bij de vrouwen ligt dit zelfs nog iets lager (31%), zij bespreken de maandelijkse ongemakken liever met hun moeder (60%).

LEES OOK: 5 vrouwen waar je extra dankbaar voor mag zijn op Internationale Vrouwendag.

Schaamte in de supermarkt

Niet alleen het praten over ongesteldheid wordt ongemakkelijk gevonden. Ook het kopen van maandverband en tampons vindt 40% van de Nederlandse mannen gênant. Duitsers en Zweden gaan er makkelijker mee om (29%). In Rusland (64%), China (65%) en India (55%) vinden juist nog meer mannen het niet fijn om deze producten te kopen.

Steun

‘Vrouwen kunnen wereldwijd wel een steuntje in de rug gebruiken als het gaat om persoonlijke hygiëne en het taboe op menstruatie. Door het onderwerp op deze Internationale Vrouwendag extra aandacht te geven, willen we dit taboe steeds verder uit de wereld helpen en hopen we dat het ook voor mannen steeds normaler wordt om over menstruatie te praten. Ook met hun dochters,’ vertelt Gertie Eikenaar, communicatiedirecteur bij SCA Benelux.

Over Internationale Vrouwendag
Ieder jaar op 8 maart wordt wereldwijd Internationale Vrouwendag gevierd. Deze dag staat in het teken van wat vrouwen op sociaal, economisch, cultureel en politiek gebied bereikt hebben. Daarnaast wordt gendergelijkheid gestimuleerd.

Reageer op artikel:
Nederlandse vaders praten niet over menstruatie met hun dochters
Sluiten