Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Kids 21 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Zit je peuter middenin de ‘nee-fase’? 5 tips om er mee te dealen

“Wil je naar bed?” “NEE!” “Wil je je speelgoed opruimen?” “NEE!” “Geef mama maar even een handje.” “NEE!” Welkom in de wereld van een peuter! Tijdens deze fase zijn ze er op gericht om hun eigen wil door te zetten. Wij geven je vijf tips om de peuterpuberteit en deze ‘nee-fase’ goed door te komen.

Soms denk je dat je kind alleen nog maar het woordje ‘nee’ kent, zo vaak komt het uit zijn mond. Maar geloof ons, ook deze fase gaat weer voorbij. Tot die tijd, deze vijf tips om ermee te dealen.

Dealen met de ‘nee-fase’

Het zal geen eitje worden, maar wellicht kun je er zo iets makkelijker mee omgaan.

1. Leer omgaan met alles ‘zelluf’ doen

Peuters willen graag alles ‘zelf doen’. Ook al krijgt hij zijn jas moeilijk aan, hij wil het zelf doen. En heb je haast en wil je hem helpen? Oh jee, berg je, want hij roept boos “Nee!” Grijp niet gelijk in. Verplaats je even in hem en zeg dat je ziet dat hij zijn jas graag zelf aantrekt. Kijk of hij zelf een oplossing vindt en steun hem bij wat hem al lukt. Zo boek je eerder resultaat en heb je geen strijd! Ohja en ook handig: reken overal 10 minuten extra voor, zo kom je minder snel in tijdnood.

2. Driftbuienkun je niet voorkomen

Tijdens de peuterpuberteit draait alles om je kind zijn eigen willetje. Een driftbui omdat je kind zijn zin niet krijgt, kun je dus ook niet voorkomen. Jouw reactie op een driftbui is waar het om draait. Kies een aanpak die bij je past en het belangrijkste: blijf consequent. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een time-out, time-in, het gesprek aangaan of het negeren van de driftbui.

3. Afleiden, afleiden, afleiden

Elke dag de strijd aan gaan met je peuter, is heel vermoeiend. Probeer dan ook niet altijd de confrontatie op te zoeken, maar leid je kind af als het allemaal niet op zijn manier gaat. Verander het onderwerp van het gesprek of wijs naar een leuke tekenfilm op tv. Dat scheelt je zeker weten een aantal discussies per dag!

4. Geef je peuter beperkte keuzes

Aangezien de problemen vaak ontstaan doordat je kind de dingen op zijn manier wil doen, kun je je leven een stuk makkelijker maken door hem zo min mogelijk keuzes te geven. Natuurlijk betekent dit niet dat je peuter de touwtjes in handen heeft. Je formuleert je vraag alleen anders. Dus niet: wil je naar bed? (Dat is een gegarandeerde nee!) Maar probeer eens: “Wil je na het eten of na Sesamstraat naar bed?” Je kind heeft nu de macht om te kiezen, maar kiest altijd voor een optie waar jij tevreden mee bent.

5. Zeg zelf wat vaker ja

Merk je dat niet alleen je peuter maar ook jij steeds vaker ‘nee’ moet zeggen nu je kind zijn grenzen opzoekt? Probeer jouw benadering eens te veranderen en zoek wat alternatieven voor het woord ‘nee’. Toon bijvoorbeeld begrip voor zijn ontdekking: “Ja, dat is leuk hè, het keukenkastje kan open en ook weer dicht. Zullen we het een keer samen doen? Goed zo, .… én nu gaan we met de auto spelen.”

Lees ook:

Bedtijd struggles? Probeer deze 5 liefdevolle tips eens

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zit je peuter middenin de ‘nee-fase’? 5 tips om er mee te dealen
Sluiten