Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids juli 14, 2017

De belangrijke redenen waarom deze moeder haar kinderen ‘nee’ leert zeggen moet elke ouder lezen

Nee zeggen tegen kinderen kan soms moeilijker zijn dan je denkt. De Ierse moeder Emma Lou Harris was lange tijd bang om haar twee kinderen Frankie (3) en Jax (2) teleur te stellen met het woord ‘nee’. Ze wil andere moeders duidelijk maken waarom ‘nee’ zeggen tegen je kinderen juist ontzettend belangrijk is en schrijft een blog op Facebook.

Nee zeggen

‘Ik zei altijd maar ‘ja’. Ik was ontzettend bang dat mijn kinderen me zouden haten als ik altijd maar ‘nee’ zou zeggen. Of dat andere mensen me vreselijk zouden vinden als ze me nee zouden horen zeggen tegen mijn kinderen. Ik voelde me beter bij pleasen dan overkomen als een monster’, schrijft Emma in haar bericht.

Te angstig

‘Ik zei ‘ja’ tegen iedereen, behalve tegen mezelf. Ik was gewoonweg te angstig om nee te zeggen. Ik was er intens bang voor.’ Daar kwam verandering in toen ze iets heel belangrijks realiseerde, namelijk dat haar kinderen opgroeien in een wereld waarin ‘nee’ zeggen essentieel is. Vanaf dat moment wist ze dat er iets moest veranderen aan de manier waarop ze zich al die tijd tegenover haar twee kinderen heeft gedragen.

LEES OOK: Waarom ‘nee’ zeggen oké is in je carrière

Grenzen

‘Ik realiseerde dat het beste wat ik voor mijn kinderen en mezelf kan doen is ze ‘nee’ leren zeggen. Nee zeggen gaat niet altijd over afwijzing, ik leer mijn kinderen dat ‘nee’ oké is en hun grenzen aangeeft. Als ik nee tegen mijn kinderen zeg is dat niet omdat ik gemeen ben, maar omdat ik hun moeder ben.’

Kracht, moed en bescherming

‘Ik hoop dat mijn kinderen, mijn zoon, later gaat daten en wellicht gaat trouwen en dat hij weet dat als zijn vriendin of vrouw ‘nee’ tegen hem zegt, hij weet dat dit dan ook echt ‘nee‘ betekent en andersom. Ik wil ze leren dat ‘nee’ niet betekent dat je faalt, maar soms betekent dat de overwinning eraan zit te komen. Nee betekent kracht. Nee betekent moed. Nee betekent bescherming. Nee betekent dat je jezelf en je eigen grenzen kent.’

En als het aan ons ligt, heeft Emma daar helemaal gelijk in. Meer mensen zijn het met haar eens, want haar bericht op Facebook is intussen al honderden keren geliked.

‘Nee’ zeggen tegen je kind zonder steeds ‘nee’ te zeggen, hoe doe je dat? Nou, zo!

Facebook Emma

Reageer op artikel:
De belangrijke redenen waarom deze moeder haar kinderen ‘nee’ leert zeggen moet elke ouder lezen
Sluiten