Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Beauty 23 sep 2016

Neeeejoh! Dus dáárom heb jij altijd onverklaarbare blauwe plekken (en je man niet)

Oké, wie wordt er wel eens wakker met blauwe plekken op haar benen en armen, terwijl je geen idee hebt wat er gebeurd is? Bij mij is dat dagelijks het geval. Ja, ik ben vrij lomp en loop vaak tegen dingen aan, maar ik stap toch niet in de boksring als ik slaap?

Voordat je gaat googlen en denkt dat je al bijna doodgaat of een ernstige aandoening hebt (bedankt meneer Google), lees vooral even verder. Want gelukkig is er nu onderzoek gedaan naar dit fenomeen. Dermatoloog Joel Cohen legt aan Broadly uit hoe het precies komt dat sommige mensen, vooral vrouwen, zonder reden blauwe plekken krijgen. Meestal komen die kleine blauwe plekjes als je je ergens tegenaan stoot, maar dit negeert. Het deed immers geen pijn, dus het valt niet op. Maar daar denkt je huid anders over.

Collageen

Het ligt aan de hoeveelheid collageen in je huid, zegt Cohen. Je huid bestaat uit verschillende laagjes die de bloedvaten in je lichaam beschermen. Als die huidlaagjes weinig collageen bevatten, krijg je sneller blauwe plekken.

LEES OOK: 8 dingen die je niet voor je dokter mag verzwijgen

‘Collageen is de belangrijkste structurele bouwsteen in de huid,’ zegt Cohen. In de huid vormt collageen een netwerk van vezels die de rest van de huid bij elkaar houdt, als een soort netje. Het collageen ondersteunt de bloedvaten, zodat ze tegen een stootje kunnen.

Mannen

En waarom je man geen last heeft van deze blauwe plekken? Het collageengehalte bij vrouwen is minder dan bij een man. Daardoor hebben vrouwen sowieso al sneller last van blauwe plekken dan mannen. Daarnaast zijn ook de vetcellen en bloedvaten van een vrouw anders gestructureerd, en zou ook ons hormoon oestrogeen ervoor zorgen dat de kleine bloedvaatjes van vrouwen minder goed tegen een stootje kunnen.

A-ha, weten we dat ook weer.

Altijd een mooie huid? Dan moet je hier nu mee stoppen: 14 alledaagse gewoontes die een mooie huid saboteren

Hoofdfoto: Michelle Lartigue

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vice

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Neeeejoh! Dus dáárom heb jij altijd onverklaarbare blauwe plekken (en je man niet)
Sluiten