Redactie
Redactie Kids 13 sep 2017

Je kind negeren is (soms) het beste wat je kan doen

Wil je graag dat je kind zich (goed) gedraagt? Negeer ‘m dan vooral af en toe, aldus een prominente Britse psychologe.

Voel je je schuldig als je je geen raad weet met je kind of er gewoon even genoeg van hebt, en hem negeert? Wat de aanleiding ook is, je kind in sommige gevallen negeren is het beste wat je kunt doen.

De grote negeer-truc

Nou, daar ben ik persoonlijk maar wat blij mee, want ook zonder het goedkeuren van deze dokter paste ik de grote negeer-truc al regelmatig toe op mijn driejarige dochter.

En ja, daar voel – correctie: voelde – ik me af en toe best schuldig over, omdat het ergens toch voelt alsof je je kind ‘alleen’ laat, in plaats van dat je pedagogisch en opvoedkundig bezig bent.

Maar mijn eigen ervaring is toch dat op haar inpraten of proberen een ‘gesprek’ te voeren als ze boos of onredelijk is (ze is drie, zei ik dat al?) eerder averechts werkt. En dat is precies wat deze psychologe bevestigt.

8 tips om een vriendelijk kind op te voeden

The secret life of…

Dr Pike lichtte haar visie onder meer toe in de goed bekeken televisieserie ‘The Secret Life of 4, 5 and 6 Year olds’. Volgens haar zijn er verschillende opvoedkundige strategieën die je kunt inzetten om je kinderen goed op te voeden. Zelf heeft ze twee jongens van 6 en 8 jaar, dus naast een gerenommeerd diploma, spreekt ze ook uit eigen ervaring.

De beste opvoedkundige strategie

Natuurlijk gaat het vooral op voor de lastige momenten – momenten waarop je kind onwenselijk gedrag vertoont. Volgens Alison is je kind negeren een van de beste strategieën die je op dat soort momenten kunt toepassen, zo zei ze onlangs tijdens een speech tijdens het Brighton Science Festival.

Dit zijn fouten die elke ouder wel eens maakt

Geen time-out of discussie

Alison gelooft minder in een weerwoord (discussie) of een time-out, legt ze uit. ‘In plaats van je kind een time-out geven of ze in de hoek zetten, doe je er veel beter aan om jezelf een zogenaamde time-out te geven: door jezelf aan de situatie te onttrekken. Onwenselijk gedrag belonen met aandacht werkt alleen maar contraproductief.

‘Onze aandacht is nog altijd de grootste beloning voor onze kinderen. Zolang we gedrag – ook dat wat we niet willen zien – met aandacht blijven beantwoorden, moedigen we onze kinderen alleen maar aan het gedrag voort te zetten.’

Er bestaat meer kritiek op de time-out, zoals hier: Time-out geeft een verkeerd signaal af naar kinderen

Deze moeder deelt haar alternatief voor een time out: de ‘calming corner’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Daily Mail

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Je kind negeren is (soms) het beste wat je kan doen
Sluiten