Redactie
Redactie Persoonlijk 2 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Suzan: ‘Ik denk veel aan mijn dochters. Ik vier ze in mijn hoofd. Houd ze bij me in gedachten.’

Suzan Hilhorst is naast auteur, ambassadeur van Metakids. Hoewel ze vijf jaar geleden nog maar weinig wist over metabole ziekten, weet ze dat nu maar al te goed. Haar dochters Sara en Liv overleden aan een nog onbekende metabole ziekte.

Ze is dankbaar dat ze als ambassadeur van Metakids meer kan doen om aandacht te krijgen voor deze groep ziekten. Hoe meer aandacht, hoe meer onderzoek. Maandelijks lees je een column van Suzan op Famme.

Column: Net zo intens

Steeds vaker krijg ik de vraag: ‘Heb je het al verwerkt?’ Gevolgd door een bezorgde blik. Of ik geen hulp moet zoeken omdat ik zo vaak aan mijn dochters denk. Dagelijks nog wel! En of het niet eens tijd wordt om… Je weet wel: verder te leven. De vragen zijn bekend. Ze worden terloops en zonder twijfel gesteld. En misschien had ik ze vier jaar terug ook logisch gevonden. Wie weet.

Suzan: ‘De ontdekking van ons foute gen is de sleutel tot zijn leven’

Nu vind ik ze absurd. Want als deze vragen begrijpelijk zijn, wanneer verwerk je dan een kind als het blijft leven? Gebeurt dat als het leert praten, fietsen, lezen? Wanneer geef je je kind ‘een plek’? Denk je niet meer aan hem of haar? Wanneer komt de dag dat je zegt: ‘Zo, nu gaan we verder met leven.’ Ik denk veel aan mijn dochters. Daar is geen therapie voor nodig, dat wil ik zo houden. Ik vier ze in mijn hoofd. Houd ze bij me in gedachten.

De ironie is dat onze dochters elke dag minder zichtbaar zijn in deze wereld, terwijl hun aanwezigheid in óns leven juist elke dag groeit. De liefde trekt zich niets aan van zoiets banaals als de dood. Dus ja: ik ben er nog steeds zoveel mee bezig. Een kind liefhebben kan op vele wijzen. Niet zoals ik het mij had voorgesteld, maar net zo intens.

Voor meer informatie over metabole ziekten kun je terecht op de website van Metakids. Vragen? Neem contact op.

Suzan: ‘Wie een kind verliest, leert niet alleen zichzelf te redden’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Suzan: ‘Ik denk veel aan mijn dochters. Ik vier ze in mijn hoofd. Houd ze bij me in gedachten.’
Sluiten