Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 22 aug 2017

Deze moeder leert haar kind niet te delen en de reden gaat viraal

Kind zijn is één grote leerschool, en leren delen hoort daar ook bij. Maar aan de andere kant moeten kinderen ook ‘nee’ leren zeggen. Tijdens een middag in het park kwamen deze twee dingen samen voor Carson, de zoon van de Amerikaanse Alanya Kolberg. Ze schreef een pakkend bericht op Facebook en beschreef waarom ze haar zoon leerde om niet te delen. Dat deed ze al eerder, maar we vonden haar actie zo classic dat we hem nog eens delen.

‘Toen we het park inliepen werd Carson overvallen door minstens zes jongetjes die zijn transformers, Minecraftpoppetje en vrachtwagen wilden hebben. Hij was duidelijk niet op zijn gemak, hield zijn speelgoed dicht tegen zich aan en keek toen naar mij’, schrijft Alanya. Ze vertelde Carson dat het oké was om nee te zeggen tegen de jongens als hij zijn speelgoed niet wilde delen.

Boze blikken

Nadat Carson de jongetjes had verteld dat hij zijn speelgoed liever niet uit wilde lenen, renden de jongens naar Alanya om te vertellen dat hij niet wilde delen. ‘Toen de jongens naar me toe kwamen, vertelde ik dat als Carson zijn speelgoed liever zelf wilde houden, hij daar vast een goede reden voor zou hebben’, schrijft Alanya. Dat leverde haar boze blikken van de ouders van de jongens op, maar de uitleg die ze hen gaf was (blijkbaar) een opsteker voor vele ouders.

‘Wie is hier ongemanierd?’

‘Luister, als ik, een volwassen vrouw in het park zou lopen en en boterham zou eten, ben ik dan verplicht die boterham met zes andere mensen te delen? Nee. Zou een goed gemanierde volwassen vreemde mijn boterham afpakken als ik zou zeggen dat ik niet wilde delen? Nee. Voordat jullie me die boze blikken geven, bedenk dan dat we onze kinderen moeten opvoeden tot volwassen mensen met goede manieren. Dus ik weet niet wie jullie denken dat er ongemanierd is, mijn zoon die zijn drie spullen niet wil delen met zes vreemden, of de zes vreemden die speelgoed willen hebben wat niet van hen is, en doorgaan als ze zien dat de eigenaar van de spullen duidelijk niet op zijn gemak is.’

Boodschap

Alanya heeft een duidelijk doel met haar bericht. ‘Ik ken genoeg volwassenen die hun kinderen nooit hebben geleerd te delen, maar ik ken nog meer mensen die hun kinderen niet leren om nee te zeggen, grenzen aan te geven en voor zichzelf leren op te komen. Inclusief mezelf. Hoe dan ook, Carson bracht zijn speelgoed mee, zodat hij er met de dochter van mijn vriendin mee kon spelen. We hadden met hen in het park afgesproken. Dus de volgende keer dat je kind naar je toe rent en zegt dat een kindje niet wil delen, onthoud dan dat we niet in een wereld leven waarin je aan alles en iedereen moet toegeven.’

Dat meerdere ouders het met Alanya eens zijn blijkt uit het megagrote aantal likes en shares wat haar bericht op Facebook krijgt. Zo is haar bericht al meer dan 235 duizend keer geliket en ook al ruim 200 duizend keer gedeeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Facebook Alanya Kolberg

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Deze moeder leert haar kind niet te delen en de reden gaat viraal
Sluiten