Susan Dalstra
Susan Dalstra Body 30 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Tienduizend stappen per dag? Helemaal niet nodig volgens onderzoek

Lekker dan: hou je je stappen nauwkeurig bij met een stappenteller, loop je tien blokken om en doe je alles wat ook maar te voet kan lopend, blijkt het nu weer helemaal niet zo belangrijk om iedere dag aan de tienduizend stappen te komen. 

Niet zaligmakend

Iedereen die ernaar streeft om iedere dag tienduizend stappen te zetten, weet dat het nog verdraaid lastig is om dat aantal te halen. Zeker wanneer je een zittend beroep hebt, moet je nog heel wat blokjes om maken om ook maar enigszins in de buurt van dat aantal te komen. Voor al die mensen is er goed nieuws: onderzoekers ontdekten dat die tienduizend stappen niet zaligmakend zijn.

Vijftig jaar oud

Het advies om iedere dag zoveel stappen te tellen is al meer dan vijftig jaar oud en is bedacht voor een Japanse marketingcampagne in aanloop naar de Olympische Spelen van 1964. Academicus Yoshiri Hatano bedacht toen al een stappenteller om Japanners aan te moedigen wat actiever te zijn.

Active 10

Medisch journalist Michael Mosley keek samen met de Sheffield Hallam University of dat advies nog steeds op gaat. Samen bedachten ze een alternatief: de Active 10. De Active 10 houdt in dat je drie keer per dag tien minuten lang stevig doorwandelt. De ene helft van de onderzoeksgroep moest tienduizend stappen per dag zetten, de andere groep hield het Active 10-plan aan.

3.000 stappen

Die laatste groep zette op zo’n dag ‘maar’ drieduizend stappen en bewoog minder in het geheel. Maar, en nu komt het: Active 10 is desondanks veel efficiënter dan koste wat kost die tienduizend stappen halen. Want ook al bewoog de Active 10-groep minder lang achter elkaar, de beweging die ze hadden was veel intenser.

De deelnemers vonden het bovendien een stuk makkelijker om iedere dag tien minuutjes te lopen dan tienduizend stappen te halen. Dus als je al moedeloos wordt van de gedachte om zoveel te stappen, hebben we nu de oplossing: gewoon ‘s ochtends, tijdens de lunch en na werktijd een stukje wandelen en je bent hartstikke lekker bezig.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Tienduizend stappen per dag? Helemaal niet nodig volgens onderzoek
Sluiten