Melissa Eissens
Melissa Eissens Relatie 27 december 2017

‘Waarom ik bewust (nog) niet wil trouwen met de vader van mijn kinderen’

Moeder Kate Nenopoulos wil nog niet trouwen met de vader van haar kinderen. Dit doet zij heel bewust. De redenen die ze daarvoor heeft geeft ons een nieuw inzicht over het belang van een bruiloft.

Vriendje, partner of man?

Kate is al acht jaar samen met Greg, maar ze weet niet goed hoe ze hem moet noemen. Vriendje, partner, man? Want officieel is het haar man nog niet, want ze zijn niet getrouwd. Maar zodra ze hem ‘vriend’ noemt, verwachten mensen niet dat hij de vader van haar kinderen is.

Een van de meest gestelde vragen die ze krijgt is of ze gaat trouwen. Ondanks dat ze dit een redelijke vraag vind, ergert het haar toch ergens dat dit een stereotyperend beeld is dat mensen hebben.

‘Greg en ik hebben samen twee kinderen en leven al bijna onze hele relatie samen. We delen de financiën, we hebben hetzelfde telefoonabonnement, ik irriteer hem zo nu en dan met mijn gedrag en hij doet hetzelfde bij mij. We leven dus eigenlijk gewoon als een getrouwd stel. O ja, en we zijn natuurlijk verliefd op elkaar, voelen ons tot elkaar aangetrokken en alles wat daar nog meer bij hoort.’

Trouwen als ‘vereiste’

Maar hoe zit het met mensen zoals Kate, die in een relatie zitten, het leven hebben van een getrouwd stel, maar dit niet hebben bezegeld met een ja-woord? Kate begrijpt niet waarom er een “vereiste” is voor een relatie zoals die van haar. ‘Er zou geen verschil moeten zijn in onze relatie nu, of als we wel getrouwd zijn. Behalve dan dat er een mooie ring bij komt kijken en toegevoegde verzekerings- en belastingvoordelen, maakt het ons toch niet ‘meer’ een familie? Maakt het nemen van zijn achternaam ons meer een eenheid? Naar mijn mening zijn die dingen geen reden om te trouwen.’

LEES OOK: 18 woorden die een andere lading krijgen als je verloofd bent

Reden om toch te trouwen

Haar grootste stimulans tot nu toe om hem toch te trouwen, zou zijn zodat ze hem niet meer haar ‘vriend’ hoeft te noemen. ‘Wanneer ik Greg voorstel als mijn vriend, nemen mensen aan dat hij niet de vader van mijn kinderen is. Dus moet ik nu iedere keer een monoloog houden wanneer ik nieuwe mensen ontmoet: ‘Mijn vriend is Greg, hij is de vader van mijn kinderen, we zijn al acht jaar samen én we wonen samen.’ Het is vermoeiend.’

‘Veroordeeld omdat ik niet getrouwd ben’

Meerdere vrouwen zouden zich ongetwijfeld kennen in de situatie van Kate. Ook komt hier bij kijken dat het zorgt voor stress en onrust, omdat het wordt gezien als iets wat ‘moet’ en ‘normaal’ is. Een huwelijk is toch wel iets waar stellen in een relatie naar uitkijken. Mensen zouden pas geloven dat de liefde pas ‘echt’ is, zodra je getrouwd bent. Want met trouwen bewijs je ‘echt’ dat je voor altijd bij elkaar wilt blijven.

Dit is ook wat Kate aangeeft. ‘Soms heb ik het gevoel dat ik zou moeten trouwen, omdat het de norm is, omdat het wordt verwacht. Soms voel ik me veroordeeld omdat ik niet getrouwd ben. Soms heb ik het gevoel dat ik mijn dochter teleurstel, omdat ze begint te vragen wanneer we gaan trouwen, en misschien voelt ze zich onzeker over dit en moet ik die gevoelens van haar wegnemen.’

Redenen om het huwelijk uit te stellen

Toch heeft Kate een paar redenen waarom ze haar huwelijk uitstelt.’Greg is mijn beste vriend en ik ben heel erg verliefd op hem. Hij houdt onvoorwaardelijk van me en is een geweldige vader voor onze kinderen. We zijn betrokken ouders en delen dezelfde waarden die belangrijk zijn voor een toegewijde relatie. We zijn enthousiast over onze toekomst samen en deze familie die we hebben gecreëerd. Ik voel me elke dag zo veilig en geliefd. Een ring aan mijn vinger maakt me echt niet ‘meer’ verliefd voelen.’

‘Ik heb alles al wat ik zoek’

‘Als ik dan toch weer denk aan al die onzin, de vooroordelen van mensen, dan herinner ik mezelf eraan waarom ik er echt niet om geef om nog niet te trouwen. Want ik heb het niet perse nodig. Ik heb al alles wat ik zoek.’

Een mooi sieraad, meer niet

Toch wil Kate wel heel graag trouwen, maar het heeft geen haast. Ze wil trouwen om haar liefde voor hem te uiten, voor al hun familie en vrienden. Maar of ze nou echt een trouwring nodig heeft om gelukkiger te zijn in haar relatie? Nee, het zou gewoon een heel mooi sieraad zijn. Meer niet.

LEES OOK: 7 x geheimen van een gelukkige relatie, volgens liefdesexperts

Scary Mommy

Reageer op artikel:
‘Waarom ik bewust (nog) niet wil trouwen met de vader van mijn kinderen’
Sluiten