6 manieren waarop je beter géén ruzie kunt schoppen met je lief

Ruziemaken doen we allemaal. De spanning loopt af en toe gewoon íets te hoog op en dat kan zich weleens uiten in een flinke scheld-/gooipartij. Stoppen met ruziemaken is geen optie – het hoort erbij, echt waar -, maar er bestaat wel zoiets als ‘productief’ ruziën. Veel beter voor je relatie dan een potje onproductief schreeuwen.

Mocht je toch in een onproductieve ruzie belanden en volledig uit je slof schieten? Zeg deze 6 dingen dan in ieder geval níet en maak ‘m productief.

1. Nooit en altijd

Verwijt je partner er tijdens een ruzie niet opeens van dat hij nóoit naar je luistert of dat hij je áltijd rot laat voelen. Deze alles-of-niets uitspraken zijn typische overdrijvingen en gebruik je eigenlijk vrijwel alleen maar om een punt te maken en hem te raken. Vaak kloppen de uitspraken niet en zorgen ze er alleen maar voor dat je partner in de verdediging schiet. Grote kans dat hij mist wat je écht probeert te zeggen en alleen maar bezig is met het bewijzen van jouw ongelijk. Onproductieve ruzie it is.
Vertel voortaan specifiek en objectief waar je mee zit en praat vanuit de ik-vorm. En oja, blijf bij de feiten. Zo ruziën jullie voortaan productief en is de kans dat het escaleert vrij klein.

2. ‘We praten wel verder als je weer normaal kunt doen’

Deze uitspraak is allesbehalve aardig en gooi je eigenlijk alleen maar in de strijd om je partner te raken. Het is wél een goed idee om even te stoppen met ruziën en een pauze te nemen van 20 minuten. Klinkt nu misschien vreemd, maar deze tip is een lifesaver. Tijdens een ruzie wordt door je lichaam namelijk enorm veel adrenaline en cortisol aangemaakt. Het is beter om dit even te laten zakken en later verder te praten. Als je voelt dat het uit de hand loopt (of het nou van jouw kant komt of van die van hem) zeg dan simpelweg: oké we gaan te ver, laten we even 20 minuten stoppen zodat we straks respectvol tegen elkaar kunnen praten. Werkt écht.

3. ‘Ik ben er klaar mee’

Woorden doen ertoe, dus probeer geen dingen te zeggen waar je later spijt van krijgt. Een van de pijnlijkste dingen die je kunt doen is dreigen met verlating. Zeggen dat je er écht klaar mee bent en straks je spullen pakt. Dit doet je partner heel veel pijn en schaadt het vertrouwen tussen jullie. Natuurlijk scheld je elkaar soms de huid vol, maar zeggen dat je eraan denkt om je partner te verlaten of dat je niet meer van hem houdt terwijl je het niet meent, gaat net een brug te ver.
Wanneer je toch de neiging voelt om dit soort dingen te roepen om hem te raken, las dan zo’n pauze in als bij punt twee of loop even weg.

LEES OOK: We hadden het kunnen weten: dit is waarom jullie altijd ruzie hebben in de IKEA

4. Uitschelden

Elkaar uitschelden is vrijwel nooit productief en kan je relatie op lange termijn schaden. Je scheldt je partner soms misschien de huid vol om je woede te uiten en hem een slecht gevoel te geven, maar het zal niets oplossen. Het schelden kan ervoor zorgen dat je je – bovenop de negatieve emoties die je toch al voelde – ook nog eens heel schuldig voelt. In het moment roep je namelijk van alles, en nog geen vijf minuten later kun je hier al spijt van hebben.
Probeer je te focussen op de situatie of op hoe het gedrag van je partner je lieten voelen, in plaats van dat je hém aanvalt.

5. ‘Waarom doe je zo moeilijk om niks?’ ‘Waarom maak je hier zo’n punt van?’

Wanneer je dit zegt in een ruzie geef je de boze persoon het gevoel dat hij geen reden heeft om boos te zijn. In de meeste gevallen zal dit de boze persoon nog veel bozer maken, omdat hij het gevoel heeft dat hij niet wordt begrepen en dat er niet naar hem wordt geluisterd. Of erger: dat hij enorm overdrijft en super raar doet.
Wil je het liever wat rustig er houden? Vraag dan simpelweg: ‘Waarom ben je hier zo boos om?’, en lúister.

6. ‘Niet weer hè! Kunnen we het hier gewoon niet meer over hebben?’

Eigenlijk is ook hier weer sprake zo’n typische ‘je spoort niet’/’dit slaat nergens op’/’ je stelt je aan’-boodschap naar je partner toe. Inclusief ogen rollen en zuchten. Je zegt op deze manier impliciet tegen je partner: ‘Er is iets mis met je en ik heb geen respect voor wat je wil zeggen. Ik ga niet luisteren, wil het er niet over hebben en zal zeker niets veranderen.’ Au.
Ruziemaken is stressvol en het is meer dan logisch dat je het liever voorkomt door zoiets te zeggen. Toch zal zo’n zinnetje als hierboven alles erger maken, in plaats van beter. Voorkomen? Toon interesse in je partner. Luister eens echt naar wat hij zegt en vraag er verder naar. ‘Ik wil het graag begrijpen, laten we samen een oplossing zoeken. We zijn een team.’ Wedden dat jullie met deze aanpak zo weer knuffelend door het leven gaan?

Huffington Post

Reageer op artikel:
6 manieren waarop je beter géén ruzie kunt schoppen met je lief
Sluiten