Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Zwanger worden 11 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

Weet je niet zeker of je kinderen wilt? Deze vragen kunnen helpen

Lange tijd was het vanzelfsprekend dat je kinderen kreeg. En als je ze niet kreeg, dan was het meestal omdat het niet lukte of omdat je geen man kon vinden. Niet omdat je dat niet wilde. Tegenwoordig kijkt er niemand meer van op als je twijfelt of je wel of geen kinderen wilt. Er zijn genoeg vrouwen voor wie dat helemaal niet duidelijk is.

Deze vragen helpen je om te ontdekken waar jij zit in het spectrum: van ábsoluut niet naar zéker weten van wel.

Twijfel rond je dertigste

Uit onderzoek is gebleken dat mensen met en zonder kinderen even gelukkig zijn. Wat voor jou de beste keuze is? Dat is afhankelijk van jouw situatie en persoonlijkheid. Gelukkig leven we in een tijd waarin je de vrijheid hebt om zelf te kiezen wat voor jou (en je eventuele partner) het beste is.

Sommige vrouwen hebben altijd gedroomd van een groot gezin, een levendig huis en familievakanties. Anderen zien dat juist als een beklemming, nemen liever een hond en kotsen bij het idee van een dagje naar Disneyland. Toch kan het zijn dat je rond je dertigste begint te twijfelen.

De elementen die ons maken tot wie we zijn

De keuze is namelijk letterlijk van levensbelang. Naast dat je ervoor kiest of je wel of niet iemand het leven schenkt, bepaalt dit ook voor een groot gedeelte de invulling van jouw leven. Daarbij is het krijgen van kinderen niet voor iedereen weggelegd. Misschien wil je het heel graag, maar lukt het niet. Hoe ver ben je dan bereid om te gaan?

Als je nog twijfelt of je wel of geen gezin wilt stichten, moeten we volgens Ruby Warrington – auteur van het boek Woman Without Kids – kijken naar de dingen die ons maken tot wie we zijn:

  • Persoonlijkheid: jouw karakter en hoe dit jouw gedrag beïnvloedt, jouw rol in een groep, jouw manier van communiceren, hoe je met anderen omgaat, jouw behoefte om controle te houden en om erbij te horen.
  • Omstandigheden: jouw afkomst, jouw culturele en sociale conditionering, jouw spirituele overtuigingen, jouw leefsituatie en economische stabiliteit, jouw seksualiteit en genderexpressie en jouw carrière.
  • Angsten: wat je ‘s nachts wakker houdt, de dingen waar je een afkeer van hebt, situaties en mensen waar je van terugdeinst, waar je de behoefte voelt om jezelf tegen te beschermen en wat je bang maakt in de wereld.
  • Verlangens: de dingen die je wilt, waar je blij van wordt, de ervaringen waartoe je je aangetrokken voelt, hoe je je dagen graag doorbrengt, wat je hoopt voor je leven en voor de wereld.
  • Capaciteiten: wat je van nature hebt, de dingen waar je talent voor hebt en waar je goed in bent, wat je energie geeft, wat je inbrengt in je relaties en de dingen die anderen aan je waarderen.
  • Beperkingen: waar je niet goed in bent, de dingen die je een uitdaging vindt en waar je weinig aanleg voor hebt, wat je leegzuigt, waar je fysiek niet toe in staat bent en de dingen waar je vaak fouten maakt.

Ruby: “Lees deze categorieën goed door en schrijf op wat er in je op komt. Probeer naar je hart te luisteren en niet te veel naar je hoofd. Merk ook eventuele andere stemmen op, zoals de van je moeder of van de maatschappij.”

Er zijn hier geen foute of slechte antwoorden. De dingen die jou maken tot jou komen door een combinatie van DNA, opvoeding en ervaringen in je leven, de invloeden waaraan je bent blootgesteld en de mate van keuzes die je onderweg hebt gehad. Vanuit hier stel je jezelf de vraag: Wat is voor mij het belangrijkste om een waardevol, tevreden en zinvol leven te leiden?

Vervolgens ga je nadenken over het moederschap zelf. Niet de Instagram-versie, maar de échte, rauwe, dagelijkse dingen van het moederschap, die je met eigen ogen hebt gezien. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Wat zijn je herinneringen aan jouw moeder?
  • Wat is jouw moeders ervaring met het moederschap en die van haar moeder?
  • Hoe is het voor jouw vriendinnen en collega’s om moeder te zijn?
  • Zie je het moederschap als een toevluchtsoord voor de competitieve buitenwereld?
  • Speelde het gebrek aan financiële en emotionele steun een rol bij de moeders die je kent?

Ook hier zijn geen goede of fout antwoorden te geven. Ruby: “Niets wat naar boven komt maakt je een goed of slecht mens. Bedenk wat je voelt als je jezelf in de context van het ouderschap plaatst. Dat wil zeggen, dat je de verantwoordelijkheid hebt om kleine mensjes te voeden, beschermen, verzorgen en op te voeden tot veelzijdige en veilige volwassenen.”

De balans: wel of geen kinderen

Misschien hebben deze vragen je geholpen om meer helderheid te krijgen. Of als je altijd kinderen hebt gewild, maar het is er niet van gekomen, dan inspireert het jou misschien om op andere manieren je moederrol te vervullen. Bijvoorbeeld door een hele trotse tante te worden van alle kinderen die (bijvoorbeeld via familie en vrienden) al in je leven zijn.

Je kunt het moederschap namelijk ook anders bekijken. Moeder zijn kan ook staan voor warmte, liefde, het vermogen om een ander te geven, voor een ander verantwoordelijk te willen zijn. Ook al heb je (nog) geen kinderen, dan heb je waarschijnlijk nog steeds heel veel in je dat een goede moeder definieert.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme