Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Gezondheid 13 okt 2017

Even een zonnebankje pakken? Doe maar niet.

Doen jullie het nog wel eens, een zonnebankje pakken vlak voordat je op vakantie gaat? Beter helemaal nooit meer. Dat het slecht voor je is, dat is geen nieuws. Nieuw is een onderzoek dat stelt dat zonnebanken de mééste gevallen van huidkanker veroorzaken en verboden moeten worden.

Dat is het nieuwe advies op basis van cijfers uit wetenschappelijk onderzoek van het Wetenschappelijk Comité inzake Gezondheids-, Milieu- en Opduikende Risico’s (SCHEER) van de Europese Commissie.

Nooit veilig

Dus ook als je af en toe even onder de zonnebank gaat, zeg een paar keer per jaar, om een dosis vitamine D te halen, is dat absoluut niet veilig. Uit een studie van de UGent in opdracht van de Stichting tegen Kanker in België, blijkt nu dat zonnebank is nooit veilig is, ook al ga je er maar heel soms onder. Het is volgens deze studie ook de grootste veroorzaker van huidkanker. Als je voor je 35e onder de zonnebank gaat, verhoog je het risico op huidkanker met 75 procent. Ook zou ‘het pakken van een zonnebankje’ het risico op oogkanker verhogen.

LEES OOK: 11 gewoontes die je huid ruïneren

Gevaarlijke straling

Een veilig limiet is er dan ook niet. Sterker nog: elk bezoek verhoogt het risico op huidkanker. Dit komt doordat de UV-straling aanzienlijk hoger is dan de maximale natuurlijke UV-straling in Nederland. Het fabeltje dat dit alleen bij oudere zonnebanken het geval zou zijn, is niet waar.

Algemeen verbod

Brigitte Boonen, expert huidkankerpreventie bij de Stichting tegen Kanker: ‘De nieuwste generatie apparaten blijkt even kankerverwekkend als de oudere. De minimumstraling ligt volgens de huidige normen lager dan vroeger, maar die komt nog steeds overeen met een UV-index van twaalf. Terwijl wij mensen aanraden om je tegen de zon te beschermen met kleding en zonnebrand, stellen mensen zich onbeschermd bloot aan zo’n hoge dosis straling.’ De Stichting tegen Kanker pleit daarom voor een algemeen verbod op zonnebanken.

Lees meteen ook even: 8 dingen die je nog niet wist over huidkanker

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De Morgen

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Even een zonnebankje pakken? Doe maar niet.
Sluiten