Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Kids 7 jan 2017
Leestijd: 2 minuten

Nieuw inzicht: geef baby’s juist pindakaas om pinda-allergie te voorkomen

Tot nu toe werd er aagenomen dat je beter geen eten met sporen van pinda’s aan baby’s zou moeten geven. Recent onderzoek suggereert een nieuw inzicht. ‘Geef je baby júíst pindakaas wanneer ‘ie vier tot zes maanden oud is’.

Tenminste, dat beweert het Amerikaanse National Institutes of Health. Zij raden ouders aan om jonge kinderen juist kennis te laten maken met pinda’s zodat ze er later niet allergisch voor worden.

Allergisch

Een pinda-allergie kan in sommige onfortuinlijke gevallen helaas dodelijk zijn. Het zal niet snel voorkomen, maar je moet er niet aan denken dat je per ongeluk een pinda geeft aan iemand die daar allergisch voor is. Daarom werd er altijd gezegd dat je pinda’s niet aan kinderen moet geven tot ze een jaar of vier oud zijn, en al helemaal niet als er een verhoogde kans op allergieën in de familie aanwezig is. Wanneer je kinderen geen pinda’s zou laten eten, zouden ze er ook minder snel allergisch voor worden.

LEES OOK: Lunchtopper: wentelteefjes met banaan & pindakaas

Andersom

Maar het blijkt andersom te zijn. Onlangs hebben enkele grote onderzoeken aangewezen dat baby’s die vatbaar zijn voor allergieën een minder groot risico hebben op een allergische reactie op pinda’s als ze regelmatig voeding met pinda’s krijgen in hun eerste jaar.

De National Institutes of Health heeft een document opgesteld met regels, waar ouders kunnen lezen hoe ze jonge kinderen het beste beschermen tegen een pinda-allergie. De experts van het instituut raden aan om kinderen al vanaf vier maanden oud pinda’s (geen hele natuurlijk) te geven.

Professionele hulp

Belangrijk: als je twijfelt of je kind gevoelig is voor allergieën, raadpleeg dan altijd een arts. Daarnaast wordt het ook afgeraden om kinderen hele pinda’s te geven in verband met stikkingsgevaar. Een lepel pindakaas is ook geen goed idee, omdat dit erg plakkerig is. Het beste is dus om pinda’s ergens in te verwerken.

Interessant: moet een veganistische opvoeding strafbaar worden?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

lifehacker

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Nieuw inzicht: geef baby’s juist pindakaas om pinda-allergie te voorkomen
Sluiten