Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kinderen 3 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

Nieuw onderzoek: goed ontworpen kinderziekenhuizen zorgen ervoor dat kinderen zich beter voelen

Als ontwerpers of facility managers is het heel belangrijk om na te denken over het ontwerp van kinderziekenhuizen. Het kan namelijk van positieve invloed zijn op het welzijn van de jonge patiënten. En niet alleen op hen, maar ook op de families en het personeel dat werkzaam is in de zorg.

Nieuw onderzoek toont dan ook aan dat een goed ontworpen kinderziekenhuis ervoor kan zorgen dat kinderen die in het ziekenhuis liggen zich beter voelen! Maar wat is een goed ontworpen kinderziekenhuis?

Het effect van een goed ontwerp

Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met een architectuurpraktijk die uitgebreide ervaring heeft in het ontwerpen van kinderziekenhuizen. Uit het onderzoek komen bepaalde factoren naar voren die invloed kunnen hebben op het welzijn van kinderen. Een van de belangrijkste factoren is om de stemmen van de jonge kinderen te horen. Het doel van het onderzoek was om de relatie tussen het ontwerp van kinderziekenhuizen en de ervaring van patiënten, ouders en personeel te ontdekken.

Maar dat is best lastig, want het effect van architectuur is moeilijk te meten. Iedereen ziet de ontwerpen anders. Voor het onderzoek is een enquete gehouden onder 600 deelnemers, van patiënten tot zorgverleners en personeel. De kinderen moesten twee tekenoefeningen doen in de wachtkamer om hun mening over hun ervaring in het kinderziekenhuis te visualiseren. Daarnaast werd er ook nog een interview gehouden met de kinderen waarbij ze moesten reageren op foto’s van verschillende ziekenhuizen.

Naast de enquete bevatte het onderzoek ook een 182 uur durende observatie van verschillende openbare ruimtes: van atriums, wachtruimtes, speelruimtes tot andere belangrijke openbare ruimtes. Daarnaast werd er een focusgroep opgericht van patiënten, zorgverleners en personeel waarmee de architecten in gesprek gingen over onderwerpen als natuur en afleiding, bewegwijzering en mogelijkheden voor socialisatie.

Resultaten

Uit het onderzoek kwam onder andere naar voren dat het heel belangrijk is om aparte ruimtes te hebben voor kinderen en ouder(s) om tijdens de intensieve zorg even samen te kunnen zijn. Kunnen spelen in de wachtruimte kan ook een positief effect hebben op de jonge patiënten: het kan de angst verminderen.

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme