Sophie Nortier
Sophie Nortier Gezondheid 7 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Nieuw onderzoek: miljoenen microplastics in babyvoeding door verwarmde plastic babyflesjes

We zijn ontzettend oplettend als het gaat om voeding voor onze kleintjes. Maar zonder dat we het doorhebben blijkt er een hele hoop microplastic uit de babyfles vrij te komen tijdens het bereiden van de voeding.

Nieuw onderzoek heeft laten zien dat baby’s van over de hele wereld dagelijks 1.5 miljoen microplastics binnenkrijgen.

Wat zijn microplastics?

Microplastics zijn stukjes plastic van minder dan een halve centimeter groot, maar vaak nog zoveel kleiner dat je ze met het blote oog niet kunt zien. Deze stukjes komen voort uit uit elkaar ‘vallend’ plastic. Dit zie je ook ontzettend veel terug in de natuur en in ons eten en drinken. Maar nu blijken babyflesjes dus ook grote hoeveelheden microplastics af te geven wanneer je er babyvoeding in verwarmd.

Hoe komen deze microplastics uit de babyfles in de voeding?

De onderzoekers zagen dat het grootste deel van babyflesjes (82%) gemaakt is van polypropeen, een specifiek hittebestendig soort plastic. Alleen lijkt het er toch op dat bij verhitting boven de zeventig graden, er kleine stukjes plastic loslaten.

Ze onderzochten tien verschillende flesjes van dit polypropeen. En kwamen erachter dat bij bereiding van babyvoeding volgens de normen van de WHO, er bij alle tien de flesjes kleine stukjes plastic in de voeding terecht kwamen.

Zijn microplastic uit babyflesjes schadelijk voor de baby?

Volgens de onderzoekers is er nog geen reden om alarm te slaan. Ouders hoeven zich nog geen zorgen te maken tot er meer bekend is. Tot nu toe is er namelijk nog geen aantoonbaar bewijs dat microplastics schadelijk zijn voor mensen. Voor de natuur zijn echter wel de negatieve gevolgen ervan aangetoond.

De vraag is wel wat deze microplastics op de lange termijn zullen betekenen voor de mensheid. Er zitten namelijk allerlei schadelijke stoffen als weekmakers in. En dit zou effect kunnen hebben op onze hormonen en ons immuunsysteem.

Geen fles meer?

Zoals je hierboven al kunt lezen is er geen acute reden tot zorg. Wil je toch de kans zo klein mogelijk maken dat jouw baby deze grote hoeveelheid plastic binnenkrijgt, kun je altijd kiezen voor glazen flesjes of ervoor zorgen dat je de fles niet verwarmd met water boven de 70 graden.

Lees ook:

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme